”Mikä ihmeen bijou-koru?” tokaisee suomalainen kuluttaja todennäköisesti ensin. Vaikka itse termi ’bijou’ ei meillä arkikielessä ole korujen osalta käytössä, ovat kyseiset korut kuitenkin meille monille tuttuja. Suomen kielessä tällaisista koruista käytämme pikemmin nimitystä asuste- tai muotikorut. Bijou-korut eroavat jalometallikoruista ennen kaikkea niiden materiaalivalintojen ja valmistusmenetelmien osalta.
Mitä bijou-korut ovat?
Bijou-korut ovat ranskalaista alkuperää, ja niiden nimi viittaa pieniin arjessa käytettäviin koruihin. Bijou lausutaan [ ˈbiː.ʒuː ], joka tarkoittaa ranskaksi korua. Bijou-korut eivät kuulu perinteisiin kultaseppätuotteisiin ja samaan kategoriaan kalliimpien jalometallikorujen kanssa.
Bijou-korut ovat tyypillisesti kevyempiä ja edullisempia kuin jalometallikorut. Korut ovat yleensä valmistettu edullisimmista materiaaleista ja ne edustavat usein trendikästä muotoilua ja keskittyvät ulkonäköön. Bijou-korut tarjoavat kuluttajille edullisemman tavan seurata muuttuvia muotitrendejä.
Alun perin bijou-koru on tarkoittanut pienikokoista korua, mutta nykyään tässä asustekorukategoriassa nähdään myös isokokoisia, näyttäviä ja persoonallisia koruja. Koru voivat olla monenlainen, kuten sormus, kaulakoru, rannekoru tai korvakoru.
Bijou-korut nykyajan muotimaailmassa
Tänä päivänä bijou-korut ovat saaneet vakiintuneen aseman muotimaailmassa ja korualan markkinoilla. Bijou-korut ovat löytäneet paikkansa erityisesti suurten muotitalojen mallistoissa, mutta myös pienempien korusuunnittelijoiden yksilöllisissä tuotannoissa. Monet korumuotoilijat ovat omaksuneet bijou-korut osaksi omia mallistojaan, koska ne tarjoavat suunnittelijoille vapauden kokeilla rohkeita muotoja, värejä ja materiaaleja.
Asustekoruista on muodostunut koristautumisen lisäksi myös itseilmaisun välineitä. Bijou-koru voi olla arjen pientä luksusta tai juhlavampi asustei, joka viimeistelee tyylin ja tuovat kantajansa persoonallisuuden esiin. Nykypäivän kuluttajat arvostavat yhä enemmän yksilöllisyyttä koruissaan, ja bijou-korut vastaavat tähän tarpeeseen.
Tiedätkö mistä materiaaleista bijou-korut ovat tehty?
Bijou-korujen runko valmistetaan usein halvemmista metalliseoksista. Jalometallin sijaan materiaalina käytetään erilaisia epäjaloja materiaaleja kuten pronssia sekä ”korumetallia”, joka on yleinen nimitys asustekorujen valmistuksessa käytetyille seoksille riippumatta seoksen aineosista. Jos koru on valmistettu ”korumetallista”, voi se käytännössä olla ihan mitä tahansa halpaa metalliseosta.
Usein bijou-korut ovat kuitenkin hopean tai kullansävyisiä, koska ne pinnoitetaan. Sävy ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että koru olisi pinnoitettu hopealla tai kullalla. Kun koru on päällystetty ohuella kerroksella kultaa tai hopeaa, se kuitenkin antaa korun ulkonäölle ylellisyyttä ilman suurta materiaalikustannusta, vaikkakaan pinnoitteet eivät yleensä ole käytössä pitkäkestoisia. Riippuen valmistajasta, osa koruista oikeasti hopeoidaan tai kullataan oikealla jalometallipinnoitteella. Koruostoksia tehdessäsi ja korujen materiaaleja tutkiessasi, on siis hyvä kiinnittää huomioita itse korun ja sen pinnoitteen todelliseen materiaaliin pelkän ulkonäön sijaan.
Bijou-korujen väripilkkuina käytetään erilaisia lasikristalleja. Lasi on bijou-korujen yleinen materiaali, sillä lasilla voidaan jäljitellä monia arvokkaita jalokiviä. Monesti bijou-korujen etu onkin, että niiden avulla asuihin saa värikästä ja näyttävää säihkettä pienellä rahalla. Lisäksi värikkyyttä koruihin tuodaan käyttämällä koruissa myös puolijalokiviä ja emalointeja.
Bijou-korujen historiaa
Bijou-korut juontavat juurensa erityisesti Ranskassa 1800-luvun loppuun ja 1900-luvun alkuun, jolloin ne alkoivat yleistyä vastauksena muuttuviin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin olosuhteisiin. Alun perin bijou-korut syntyivät tarpeesta tarjota kauniita ja näyttäviä koruja laajemmalle väestölle edullisemmin, sillä jalometallien ja arvokkaiden jalokivien hinnat olivat monien ulottumattomissa. Näin korut eivät enää olleet vain rikkaiden ja varakkaiden etuoikeus. Monet, jotka eivät voineet ostaa kalliita jalometallikoruja, saattoivat silti nyt hankkia kauniita koruja ja saivat bijou-koruilla ylellisyyttä asuihinsa.
Bijou-korujen valmistus sai myös vaikutteita alueellisista ja kansallisista perinteistä, ja niitä alettiin luoda uudelleen käyttämällä vanhoja malleja ja tekniikoita. Monissa tapauksissa bijou-korut jäljittelivät aitoja koruja ja kunnioittivat perinteitä, mutta ne tehtiin halvemmista materiaaleista.
1900-luvun loppua kohden bijou-korujen merkitys kasvoi entisestään muotiasusteina, joita käytettiin täydentämään monipuolisia asukokonaisuuksia. Yksi syy bijou-korujen suosioon oli niiden esteettinen monimuotoisuus ja kyky vastata kuluttajien nopeasti muuttuviin makuihin ja trendeihin, mikä on edelleen niiden viehätyksen keskeinen osa. Bijou-korut ovat edelleen suosittuja muotiasusteita, joita käytettiin viimeistelemään tyylikäs asukokonaisuus.
Mikä tekee bijou-korusta erityisen?
Bijou-korut ovat tyylikäs tapa lisätä pientä luksusta omaan pukeutumiseen, ja niiden avulla voi helposti ilmaista omaa estetiikkaa ja luonnettaan. Bijou-korujen yhtenä etuna on, että niiden kautta on helppo korostaa pukeutumisessa omaa tyyliä ja ne sopivat erinomaisesti ilmaisemaan omaa persoonallisuutta.
Koska bijou-korut ovat edukkaampia kuin jalometallikorut, luovat ne myös hedelmällisen maaperän leikitellä omalla tyylillään. Bijou-koruissa valitaan rohkeammin myös aiheiltaan humoristisempia, leikkimielisempiä tai erikoisimpia koruja, koska edullisimpina ostoksina ne tarjoavat enemmän vapautta hullutella ja kokeilla.
Bijou-korut sopivat erityisesti arkeen, sillä on huomioitava, että varsinkin formaalissa juhlapukeutumisessa etiketin mukaan tulisi käyttää ainoastaan aitoja jalometallikoruja, asustekorujen sijaan. Esimerkiksi Linnan juhliin oikea valinta asuun on kultaseppäkulttuurin lähtökohdista valmistetut jalometallikorut bijou-korujen sijaan.
Lähteet: