Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Hanna Korhosen 4C
| Vuoden koru 2021 -finalisti

Hanna Korhosen 4C-korut ovat uudenlainen tapa nähdä ja käyttää timantteja. Hopeasta tehtyihin koruihin on vangittu tarkalla matemaattisuudella ja tekniikalla luodut timanttien särmät, jotka tuovat hionnat ja muodot helposti nähtäville sekä avaavat jalokivien hionnan kauneutta. Pintojen erilaiset vastakohtia kuvaavat viimeistelyt tuovat koruihin vieläkin enemmän kolmiulotteisuutta. Näyttävät 4C-korut ovat myös omanlaisensa vastavoima aidoille timanteille ja niiden kimallukselle sekä statukselle. 4C-korujen muoto on graafinen ja geometrinen. Korut sopivat niin miehille kuin naisille.

Hanna Korhosen 4C-timantit ovat näyttävät ilman kimallustakin

Idea 4C-korusarjaan jäi alitajuntaan Hanna Korhoselle hänen työstäessään rautalankamallista ja geometrista asiakastyötä. Tästähän syntyisi hauska timanttinen koruidea, Hanna pohti. 4C-korusarjassa pääsee näkemään myös timantin sisään, isossa mittakaavassa muotojen tarkkuuden, hionnat ja viisteet. Yleensä nämä ovat nähtävissä vain hyvin lähietäisyydellä suurennuslasin avulla, ja erityisesti istutetusta kivestä näitä ominaisuuksia on hankala havaita.

Hanna Korhosen 4C-korusarjan korut muistuttavat timantteja, mutta ne ovat tehty hopeasta
Hanna Korhosen 4C-korusarjan pitkä riipus sekä nappikorvakorvakorut.

Korusarjan nimi tulee timantin arvoon vaikuttavien osatekijöiden nimityksestä. 4C tarkoittaa timantin hiontaa (cut), painoa (carat), väriä (colour) ja puhtautta (clarity). Korujen toteuttamisessa korostetaan jalokivien hiontojen harkittua matemaattista suunnittelua. Toisaalta korussa ilmentyy vastakkainasettelun ääripäät, sillä Hanna Korhosen 4C-koruista on otettu timantin kimallus pois.

4C-koruissa himantin hionnat löytävät uuden upeuden isoissa rautalankamalleista saaneesta ideasta.

”Arvostetun ja arvokkaan timantin riisuminen rautalankamalliksi asettaa sen uuteen valoon. Säihkeen poistuminen antaa tilaa muodolle ja korusta tuleekin hyvin graafinen esine, jonka sisä- ja ulkopinta ovat yhtä aikaa tarkasteltavissa.”, kuvailee Hanna.

Korumainen taiteellinen työskentely johti kultasepän työhön

Hannaa kiehtoi jo pienenä kivet sekä kaikki kiiltävä. Yrittäjyys sekä alan opintoihin siirtyminen oli kuitenkin sattuman johtamaa. Jälkeenpäin tarkasteltuna Hanna toteaa huomanneensa, että kaikki hänen taiteellinen tekemisensä on ollut hyvin korumaista – pienikokoista ja siroa. Hannaa kiinnosti tulevana ammattina sekä taidemaalaus että keramiikka, mutta ominainen tapa tehdä korumaista toteutusta johdatti Hannan kuitenkin korumuotoilun linjalle, ja kultasepän työ tuntui heti omalta ja luontevalta.

Hanna löytää koko ajan uutta ammennettavaa Suomen luonnossa töihinsä. Erityisesti luonnon sattumanvaraisuus, mutta toisaalta tarkkuus, kuten 4C-koruissa, inspiroi myös Hannaa. Koruihinsa Hanna haluaa luoda mahtavuutta, mutta kevyessä muodossa. Tyylisuuntana jugend sekä geometrisillä muodoilla leikittely puhuttelevat Hannaa.

Vastakohdat, jotka näkyvät 4C-koruissakin, viehättävät Hanna Korhosta

Pääasiassa Hannan työpöydällä on uniikkeja asiakastöitä, joiden suunnittelu lähtee asiakkaiden tarinoista, unelmista ja arvoista. Omien mallistojensa suunnittelun lähtökohtana Hanna on mieltynyt vastakohtiin kuten sileän ja karhean tai valon ja varjon yhdistämiseen sekä japanilaiseen kintsugi-tapaan, jossa rikkinäinenkin voi olla täydellinen ja vahvempi kuin alkuperäinen ehjä. Kintsugi-menetelmää käytetään esimerkiksi keramiikka-astioiden korjauksessa, jossa säröjä pikemmin korostetaan kuin peitellään.

“Korut ovat runoutta. Pieneen, tiiviiseen ja kauniiseen muotoon sisällytettyjä hetkiä ja ajatuksia. Suuria tarinoita ja merkityksiä.”, Hanna kertoo, “Tämä näkökulma on työssäni vahvasti mukana.”, hän jatkaa.

Korusarjan uusimpia tulokkaita on kaksiosainen kaulakoru sekä isot korvakorut.

4C on monipuolinen korusarja, jossa on useanlaisia timantin hiontoja

4C-korusarjaan kuuluu laaja valikoima erilaisia riipuksia ja korvakoruja. Erilaisia jalokivien hiontoja on koruissa tällä hetkellä briljantin lisäksi princess-, pisara- ja markiisihionta.

Riipuksista on saatavana lyhyellä ketjulla oleva vaihtoehto, jossa timantti on myös irrotettavissa. Yksittäiset Hannan 4C-sarjan irtonaiset timantit sopivat lisäksi mielestäni hyvin myös lahja- tai taide-esineeksi ja täten tuottavat iloa muutenkin kuin koruna. Pidemmällä ketjulla varustetussa korussa ketjussa on ison timantin lisäksi myös pieni kiinteä timantti, joka tekee korusta ja ketjusta mielenkiintoisen yhdistelmän, jossa on mukana pieni yllätys ja vangitseva mauste. Eri pituisia kaulakoruja ja hiontoja yhdistelemällä koruista saa luotua todella näyttäviäkin kokonaisuuksia. Riipuksien lisäksi 4C-sarjassa on saatavilla lukuisia korvakorumalleja eri hionnoilla, niin tappi- kuin koukkukiinnityksin.

4C-korvakoruista löytyy useita vaihtoehtoja niin hionnoiltaan, viimeistelyiltään kuin kiinnityksiltään.

Hannaa houkuttelee tehdä korusarjaan myös uusia koruja, kuten juhlakääty ja solitaire-mallinen sormus. Itse näen myös jo mielessäni, kuinka upea jättimäinen, jopa oikein överinkokoinen, 4C-timanttisormus, viettelisi minut ja houkuttelisi pauloisinsa. Lisäksi Hanna lupailee sarjaan kausiluontoisia rajattuja eriä, kuten ystävänpäiväksi sydänhiontaa.

Hanna Korhosen 4C-korut syntyivät 3D-tekniikan avulla

Korujen särmä ja täydellinen muoto syntyy 3D-tekniikan avulla, jota Hanna kuvaa itseasiassa käyttävänsä harvoin. Näissä koruissa kuitenkin täydellinen hionta ja virheettömyys saatiin aikaan uutta tekniikkaa hyödyntämällä, ja tekniikka oli ratkaisevassa roolissa tarkkojen korujen onnistumisessa.

Korujen pinta on kiillotettu ja patinoitu sisäpuolelta.

Hanna Korhosen 4C-korut ovat tehty 925-hopeasta. Pintaviimeistelyssä Hanna käyttää vastakohtia kuten kiillotettua sileää ja karheaa pintaa sekä kiiltävää ja tummennettua viimeistelyä. Esimerkkinä: tummien timanttien pinta on kiillotettu, mutta jätetty sisäpuolelta karheaksi ja patinoitu. Mielestäni ratkaisu myös lisää kolmiulotteisuutta valoin ja varjoin. Kuvien kirkkaammissa ja vaaleammissa koruissa on käytetty lisäksi kultausta. Sekä tummat että vaaleat vaihtoehdot ovat houkuttelevia ja eivätkä tee valintaa suosikista helpoksi.

”Hopean patinointi, kultaus sekä happovalkaisu antavat timantille uuden värin, mutta läpinäkyvyys ja timantin puhtaus säilyvät. Rautalankaääriviivat mahdollistavat myös upean kontrastin, kun timantin lankojen ulkopinta on kiillotettu, mutta sisäpinta on rosoinen.”, kuvailee Hanna korujen viimeistelyä.

Vuoden koru 2021 4C Hanna Korhonen HannaKDesignJewellery
Vaaleammissa timanteissa on kullattu sisäpuoli. Kuva Teemu Töyrylä.

4C-korut ovat unisex-henkiset ja persoonalliset

Hanna itse näkee  4C-korut selkeälinjaisen pelkistetyn, geometrisen ja jopa avonaisen, asun kaverina. Kevyinä koruina sarjasta löytyy upeita mahdollisuuksia näyttäviin, huomiota herättäviin, juhla-asujen kohokohtiin, mutta myös persoonallisia yksityiskohtia arkipukeutumiseenkin. Itse en ole suuri pitkien riipusten ja kaulakorujen ystävä, mutta Hannan kaulakoru pikkutimanttiyksityiskohdalla on voittanut minut pitkien riipusten joukkueen puolelle.

Hanna Korhosen 4C-korusarjan iso kaulakoru ja korvakorut
Isoissa korvakoruissa geometrinen kulmikkuus toistuu myös kiinnityskoukussa.

4C-korut sopivat myös miehillekin, sillä välttämättä timantin muoto ei avaudu niin alleviivaavasti ja korut säilyttävät abstraktia luonnettaan. Esimerkiksi kuopiolaislähtöisen Black Light Discipline -yhtyeen jäsenillä on nähty kyseisiä koruja musiikkivideollaan.

Janne Kankkunen
Black Light Discipline ja Deadkeyz -yhtyeistä tuttu artisti Janne Kankkunen kuuluu myös 4C-korujen käyttäjiin. Kuvaaja: Tiina Haring

4C-koruihin liittyy myös vahva viesti: nämä ovat timanttikoruja, joita voi käyttää, jos muuten timanttien eettisyys tai ympäristöystävällisyys pohdituttaa eikä halua käyttää oikeita timantteja. Koruissa kiteytyy timantin hionta sekä timanttien tuoman statuksen pohdiskelu. 4C-timantit ovat myös omalla tavallaan vastakkainasettelun viesti, jatkaa Hanna.  “Kuten timanteissa, kun kaiken sokaisevan kimalluksen riisuu pois, sen alla on kaunis ja herkkä sisin, samoin jokaisessa ihmisessä ulkokuoren alla piilee oman persoonan hienous ja upea ydin.”



Vuoden koru 2021-finalistin esittely

4C

Suunnittelija: Hanna Korhonen, Hanna K Design & Jewellery
Paikkakunta: Kuopio
Materiaalit:Hopea – patinoituna, valkaistuna ja kullattuna
Korusarjan osat: Kaksi erilaista riipusmallia ja kaksiosainen kaulakoru sekä pieniä korvakoruja tappi- ja koukkukiinnityksellä ja isot koukulliset korvakorut. Saatavissa eri timantin hionnoin ja pintaviimeistelyin.
Kotisivu: https://www.hannakorhonen.fi/
Instagram: hanna_k_design

Hanna Korhonen, Hanna K Design & Jewellery

4C-korujen tekijä Hanna Korhonen kultasepän työpöydän ääressä

”4C nostaa esiin pohdintoja materiaalin ja ihmisen persoonan kautta. Korusarja edustaa käyttäjän ja korujen maailmaa sekä uutta teknologiaa. Monipuoliset korut sopivat juhlaan ja arkeen myös niin sanottuna voimakoruna.  4C-korut ovat näyttäviä ja selkeälinjaisia. Ne käyvät monenlaisille käyttäjille ja ovat myös muuntautuvia. ”

Vuoden koru -tuomaristo 4C-koruista

”4C-korusarja on teknisesti laadukkaasti toteutettu. Korusarja tuo hienosti esiin timantin hionnan ja särmien muodot. Koruissa on myös maskuliinisuutta sekä unisex-henkeä, ja ne sopivat niin miehille kuin naisille. Korut toimivat myös kannanottona, mikäli ei halua käyttää oikeita jalokiviä.”



 Tutustu kaikkiin Vuoden koru 2021 -finalisteihin

Hanna Korhosen 4C-korut ovat uudenlainen tapa nähdä ja käyttää timantteja. Hopeasta tehtyihin koruihin on vangittu tarkalla matemaattisuudella ja tekniikalla luodut timanttien särmät, jotka tuovat hionnat ja muodot helposti nähtäville sekä avaavat jalokivien hionnan kauneutta. Pintojen erilaiset vastakohtia kuvaavat viimeistelyt tuovat koruihin vieläkin enemmän kolmiulotteisuutta. Näyttävät 4C-korut ovat myös omanlaisensa vastavoima aidoille timanteille ja niiden kimallukselle sekä statukselle. 4C-korujen muoto on graafinen ja geometrinen. Korut sopivat niin miehille kuin naisille.

Hanna Korhosen 4C-timantit ovat näyttävät ilman kimallustakin

Idea 4C-korusarjaan jäi alitajuntaan Hanna Korhoselle hänen työstäessään rautalankamallista ja geometrista asiakastyötä. Tästähän syntyisi hauska timanttinen koruidea, Hanna pohti. 4C-korusarjassa pääsee näkemään myös timantin sisään, isossa mittakaavassa muotojen tarkkuuden, hionnat ja viisteet. Yleensä nämä ovat nähtävissä vain hyvin lähietäisyydellä suurennuslasin avulla, ja erityisesti istutetusta kivestä näitä ominaisuuksia on hankala havaita.

Hanna Korhosen 4C-korusarjan korut muistuttavat timantteja, mutta ne ovat tehty hopeasta
Hanna Korhosen 4C-korusarjan pitkä riipus sekä nappikorvakorvakorut.

Korusarjan nimi tulee timantin arvoon vaikuttavien osatekijöiden nimityksestä. 4C tarkoittaa timantin hiontaa (cut), painoa (carat), väriä (colour) ja puhtautta (clarity). Korujen toteuttamisessa korostetaan jalokivien hiontojen harkittua matemaattista suunnittelua. Toisaalta korussa ilmentyy vastakkainasettelun ääripäät, sillä Hanna Korhosen 4C-koruista on otettu timantin kimallus pois.

4C-koruissa himantin hionnat löytävät uuden upeuden isoissa rautalankamalleista saaneesta ideasta.

”Arvostetun ja arvokkaan timantin riisuminen rautalankamalliksi asettaa sen uuteen valoon. Säihkeen poistuminen antaa tilaa muodolle ja korusta tuleekin hyvin graafinen esine, jonka sisä- ja ulkopinta ovat yhtä aikaa tarkasteltavissa.”, kuvailee Hanna.

Korumainen taiteellinen työskentely johti kultasepän työhön

Hannaa kiehtoi jo pienenä kivet sekä kaikki kiiltävä. Yrittäjyys sekä alan opintoihin siirtyminen oli kuitenkin sattuman johtamaa. Jälkeenpäin tarkasteltuna Hanna toteaa huomanneensa, että kaikki hänen taiteellinen tekemisensä on ollut hyvin korumaista – pienikokoista ja siroa. Hannaa kiinnosti tulevana ammattina sekä taidemaalaus että keramiikka, mutta ominainen tapa tehdä korumaista toteutusta johdatti Hannan kuitenkin korumuotoilun linjalle, ja kultasepän työ tuntui heti omalta ja luontevalta.

Hanna löytää koko ajan uutta ammennettavaa Suomen luonnossa töihinsä. Erityisesti luonnon sattumanvaraisuus, mutta toisaalta tarkkuus, kuten 4C-koruissa, inspiroi myös Hannaa. Koruihinsa Hanna haluaa luoda mahtavuutta, mutta kevyessä muodossa. Tyylisuuntana jugend sekä geometrisillä muodoilla leikittely puhuttelevat Hannaa.

Vastakohdat, jotka näkyvät 4C-koruissakin, viehättävät Hanna Korhosta

Pääasiassa Hannan työpöydällä on uniikkeja asiakastöitä, joiden suunnittelu lähtee asiakkaiden tarinoista, unelmista ja arvoista. Omien mallistojensa suunnittelun lähtökohtana Hanna on mieltynyt vastakohtiin kuten sileän ja karhean tai valon ja varjon yhdistämiseen sekä japanilaiseen kintsugi-tapaan, jossa rikkinäinenkin voi olla täydellinen ja vahvempi kuin alkuperäinen ehjä. Kintsugi-menetelmää käytetään esimerkiksi keramiikka-astioiden korjauksessa, jossa säröjä pikemmin korostetaan kuin peitellään.

“Korut ovat runoutta. Pieneen, tiiviiseen ja kauniiseen muotoon sisällytettyjä hetkiä ja ajatuksia. Suuria tarinoita ja merkityksiä.”, Hanna kertoo, “Tämä näkökulma on työssäni vahvasti mukana.”, hän jatkaa.

Korusarjan uusimpia tulokkaita on kaksiosainen kaulakoru sekä isot korvakorut.

4C on monipuolinen korusarja, jossa on useanlaisia timantin hiontoja

4C-korusarjaan kuuluu laaja valikoima erilaisia riipuksia ja korvakoruja. Erilaisia jalokivien hiontoja on koruissa tällä hetkellä briljantin lisäksi princess-, pisara- ja markiisihionta.

Riipuksista on saatavana lyhyellä ketjulla oleva vaihtoehto, jossa timantti on myös irrotettavissa. Yksittäiset Hannan 4C-sarjan irtonaiset timantit sopivat lisäksi mielestäni hyvin myös lahja- tai taide-esineeksi ja täten tuottavat iloa muutenkin kuin koruna. Pidemmällä ketjulla varustetussa korussa ketjussa on ison timantin lisäksi myös pieni kiinteä timantti, joka tekee korusta ja ketjusta mielenkiintoisen yhdistelmän, jossa on mukana pieni yllätys ja vangitseva mauste. Eri pituisia kaulakoruja ja hiontoja yhdistelemällä koruista saa luotua todella näyttäviäkin kokonaisuuksia. Riipuksien lisäksi 4C-sarjassa on saatavilla lukuisia korvakorumalleja eri hionnoilla, niin tappi- kuin koukkukiinnityksin.

4C-korvakoruista löytyy useita vaihtoehtoja niin hionnoiltaan, viimeistelyiltään kuin kiinnityksiltään.

Hannaa houkuttelee tehdä korusarjaan myös uusia koruja, kuten juhlakääty ja solitaire-mallinen sormus. Itse näen myös jo mielessäni, kuinka upea jättimäinen, jopa oikein överinkokoinen, 4C-timanttisormus, viettelisi minut ja houkuttelisi pauloisinsa. Lisäksi Hanna lupailee sarjaan kausiluontoisia rajattuja eriä, kuten ystävänpäiväksi sydänhiontaa.

Hanna Korhosen 4C-korut syntyivät 3D-tekniikan avulla

Korujen särmä ja täydellinen muoto syntyy 3D-tekniikan avulla, jota Hanna kuvaa itseasiassa käyttävänsä harvoin. Näissä koruissa kuitenkin täydellinen hionta ja virheettömyys saatiin aikaan uutta tekniikkaa hyödyntämällä, ja tekniikka oli ratkaisevassa roolissa tarkkojen korujen onnistumisessa.

Korujen pinta on kiillotettu ja patinoitu sisäpuolelta.

Hanna Korhosen 4C-korut ovat tehty 925-hopeasta. Pintaviimeistelyssä Hanna käyttää vastakohtia kuten kiillotettua sileää ja karheaa pintaa sekä kiiltävää ja tummennettua viimeistelyä. Esimerkkinä: tummien timanttien pinta on kiillotettu, mutta jätetty sisäpuolelta karheaksi ja patinoitu. Mielestäni ratkaisu myös lisää kolmiulotteisuutta valoin ja varjoin. Kuvien kirkkaammissa ja vaaleammissa koruissa on käytetty lisäksi kultausta. Sekä tummat että vaaleat vaihtoehdot ovat houkuttelevia ja eivätkä tee valintaa suosikista helpoksi.

”Hopean patinointi, kultaus sekä happovalkaisu antavat timantille uuden värin, mutta läpinäkyvyys ja timantin puhtaus säilyvät. Rautalankaääriviivat mahdollistavat myös upean kontrastin, kun timantin lankojen ulkopinta on kiillotettu, mutta sisäpinta on rosoinen.”, kuvailee Hanna korujen viimeistelyä.

Vuoden koru 2021 4C Hanna Korhonen HannaKDesignJewellery
Vaaleammissa timanteissa on kullattu sisäpuoli. Kuva Teemu Töyrylä.

4C-korut ovat unisex-henkiset ja persoonalliset

Hanna itse näkee  4C-korut selkeälinjaisen pelkistetyn, geometrisen ja jopa avonaisen, asun kaverina. Kevyinä koruina sarjasta löytyy upeita mahdollisuuksia näyttäviin, huomiota herättäviin, juhla-asujen kohokohtiin, mutta myös persoonallisia yksityiskohtia arkipukeutumiseenkin. Itse en ole suuri pitkien riipusten ja kaulakorujen ystävä, mutta Hannan kaulakoru pikkutimanttiyksityiskohdalla on voittanut minut pitkien riipusten joukkueen puolelle.

Hanna Korhosen 4C-korusarjan iso kaulakoru ja korvakorut
Isoissa korvakoruissa geometrinen kulmikkuus toistuu myös kiinnityskoukussa.

4C-korut sopivat myös miehillekin, sillä välttämättä timantin muoto ei avaudu niin alleviivaavasti ja korut säilyttävät abstraktia luonnettaan. Esimerkiksi kuopiolaislähtöisen Black Light Discipline -yhtyeen jäsenillä on nähty kyseisiä koruja musiikkivideollaan.

Janne Kankkunen
Black Light Discipline ja Deadkeyz -yhtyeistä tuttu artisti Janne Kankkunen kuuluu myös 4C-korujen käyttäjiin. Kuvaaja: Tiina Haring

4C-koruihin liittyy myös vahva viesti: nämä ovat timanttikoruja, joita voi käyttää, jos muuten timanttien eettisyys tai ympäristöystävällisyys pohdituttaa eikä halua käyttää oikeita timantteja. Koruissa kiteytyy timantin hionta sekä timanttien tuoman statuksen pohdiskelu. 4C-timantit ovat myös omalla tavallaan vastakkainasettelun viesti, jatkaa Hanna.  “Kuten timanteissa, kun kaiken sokaisevan kimalluksen riisuu pois, sen alla on kaunis ja herkkä sisin, samoin jokaisessa ihmisessä ulkokuoren alla piilee oman persoonan hienous ja upea ydin.”

””4C-korusarja on teknisesti laadukkaasti toteutettu. Korusarja tuo hienosti esiin timantin hionnan ja särmien muodot. Koruissa on myös maskuliinisuutta sekä unisex-henkeä, ja ne sopivat niin miehille kuin naisille. Korut toimivat myös kannanottona, mikäli ei halua käyttää oikeita jalokiviä.”
VUODEN KORU -TUOMARISTO 4C -KORUISTA”

Vuoden koru 2021-finalistin esittely

4C

Suunnittelija: Hanna Korhonen, Hanna K Design & Jewellery
Paikkakunta: Kuopio
Materiaalit:Hopea – patinoituna, valkaistuna ja kullattuna
Korusarjan osat: Kaksi erilaista riipusmallia ja kaksiosainen kaulakoru sekä pieniä korvakoruja tappi- ja koukkukiinnityksellä ja isot koukulliset korvakorut. Saatavissa eri timantin hionnoin ja pintaviimeistelyin.
Kotisivu: https://www.hannakorhonen.fi/
Instagram: hanna_k_design

Hanna Korhonen, Hanna K Design & Jewellery

4C-korujen tekijä Hanna Korhonen kultasepän työpöydän ääressä

”4C nostaa esiin pohdintoja materiaalin ja ihmisen persoonan kautta. Korusarja edustaa käyttäjän ja korujen maailmaa sekä uutta teknologiaa. Monipuoliset korut sopivat juhlaan ja arkeen myös niin sanottuna voimakoruna.  4C-korut ovat näyttäviä ja selkeälinjaisia. Ne käyvät monenlaisille käyttäjille ja ovat myös muuntautuvia. ”

Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.