Hiuskorut ovat olleet käytössä vuosisatoja ja kertoneet esimerkiksi kantajansa asemasta. Nykypäivänä hiuskorut toimivat sekä käytännöllisinä että koristeellisina elementteinä. Lähivuosina hiuskoruja on nähty enemmän ja enemmän muotinäytöksissä ja trendikatsauksissa. Erityisesti hiusklipsit ja soljet ovat tulleet takaisin arkikäyttöön. Koristeelliset hiusneulat ja hiuskammat ovat tulleet osaksi juhlapukeutumista. Tutustumme hiuskorutrendien innoittamana tarkemmin hiuskorujen historiaan useammalla historian aikakaudella sekä tarkastelemme hiuskorujen käyttöä nykypäivänä.
Hiuskorujen historiaa
Hiuskorut ovat ajattomia asusteita, jotka ovat olleet osana eri kulttuureja jo vuosisatojen ajan. Näiden aikakausien hiuskorut heijastivat kunkin ajanjakson esteettisiä ihanteita ja yhteiskunnallista hierarkiaa, ollen sekä taidokkaita että symbolisesti merkityksellisiä.
Muinainen Egypti ja uraeus-hiuskorut
Muinaisessa Egyptissä hiuskorut olivat arvostettuja sekä käytännöllisyytensä että kauneutensa vuoksi. Aikuiset egyptiläiset käyttivät usein peruukkeja, jotka suojasivat kuumalta auringolta ja toimivat näyttävinä statussymboleina. Näitä peruukkeja ja kampauksia koristeltiin koristeellisilla hiusneuloilla, tiaroilla ja kultakoruilla, joita käyttivät erityisesti ylimystö.
Yksi tunnettu egyptiläinen hiuskoru oli uraeus, käärmekoriste, joka symboloi suojaa ja voimaa. Uraeus-koruja käyttivät erityisesti faaraot ja papisto, ja se oli yleisimmin kullasta valmistettu käärmeaiheinen hiuskoru, jossa saattoi olla jalokiviä, kuten lapis lazulia tai karneolia. Lisäksi Egyptissä käytettiin monenlaisia hiusrenkaita ja pantoja, joiden koristeena oli pyhiä symboleja kuten lotuskukkia tai haukkoja.
Qing-dynastia ja Ji -hiusneulat
Aasiassa korkealuokkaisten hiuskorujen perinne kukoisti erityisesti Kiinassa Qing-dynastian (1644-1911) aikaan, jossa ”ji” eli hiusneula toimi tärkeänä elementtinä niin seremoniallisessa kuin jokapäiväisessäkin pukeutumisessa. Kiinalaisessa kulttuurissa ji-neula ei ollut vain koriste, vaan sillä oli myös symbolisia merkityksiä. Se edusti usein ikuisuutta, uskollisuutta ja kunnianarvoisuutta, ja sitä käytettiin ilmaisemaan tärkeitä elämänvaiheita. Esimerkiksi aikuisuuden kynnyksellä olevat naiset saivat ensimmäisen ji-neulansa seremoniallisessa tapahtumassa, joka symboloi siirtymistä tytöstä aikuisuuteen.
Muodoltaan ja koristelultaan ji-hiusneulat olivat monipuolisia, ja niiden koristeluissa käytettiin lohikäärmeitä, feeniksejä, kukkia ja muita kulttuurisesti tärkeitä elementtejä. Lohikäärmeet ja feeniksit olivat erityisesti keisarillisia symboleja, jotka ilmensivät voimaa, onnea ja kuninkaallista arvoa. Rikkaat ja ylimystö käyttivät ji-hiusneulojaan näyttävinä statussymboleina, ja ne valmistettiin usein kullasta, hopeasta, jadesta ja muista arvokkaista materiaaleista.
Nykyään ji -hiusneulojen käyttö ei enää liity samalla tavalla sosiaaliseen asemaan tai seremoniallisiin hetkiin, mutta ji-neulojen inspiroimat hiuskorut näkyvät kiinalaisessa ja kansainvälisessä muodissa.
Edo-kausi ja kanzashi-hiuskorut
Japanissa syntyi Edo-kauden (1600-1868) aikana koristeellinen hiuskorujen taide, ”kanzashi”, joka synnytti japanilaisten hiuskoristeiden omaleimaisen tyylin. Kanzashit valmistettiin usein puusta, kilpikonnan kilvestä tai metallista ja niitä käytettiin erityisesti kimonon kanssa.
Kanzashi-hiuskoruja on monenlaisia ja ne vaihtelevat yksinkertaisista koristeellisista tikareista/neuloista (kuten kogai) hienostuneisiin kukkakoristeisiin (hana kanzashi), jotka tehdään usein kankaisista terälehdistä taiteellisesti aseteltuina. Näitä koruja käytetään erityisesti seremonioissa ja juhlatilaisuuksissa, ja ne symboloivat vuodenaikoja sekä erilaisia onnea tuovia merkityksiä, kuten kirsikankukat keväällä ja vaahteranlehdet syksyllä.
Nykyään kanzashi on saanut suosiota myös modernissa muodissa, ja monet suunnittelijat ovat yhdistäneet perinteisiä kukkakoristeita nykyaikaiseen tyyliin, jolloin ne toimivat kauniina lisänä sekä perinteisiin että moderneihin asukokonaisuuksiin.
Renesanssi ja ferronnière-hiuskorut
Renessanssin aikana (n. 1400–1600) hiuskorut alkoivat Euroopassa saada entistä koristeellisempia ja ylellisempiä piirteitä. Aatelisnaisten kampaukset olivat runsaita ja näyttäviä, ja hiuksiin kiinnitettiin jalokivillä koristeltuja neuloja ja helminauhoja. Tämän ajan korut olivat usein filigraanikoristeltuja, ja niissä näkyi vaikutteita mytologiasta sekä uskonnollisista aiheista.
Yksi tunnetuimpia renessanssin hiuskoruja oli ferronnière, otsalle asetettava koru, joka koostui nauhasta tai ketjusta, johon oli kiinnitetty jalokivi. Ferronnière oli erityisen suosittu renessanssin Italiassa, ja siitä tuli myös symboli aatelisnaisten eleganssista. Tätä korua käytettiin erityisesti juhla-asusteena, ja se oli usein täydellisesti soinnutettu muihin koruihin, kuten kaulakoruihin ja korvakoruihin.
Hiuskorut nykypäivänä
Nykypäivänä hiuskorujen käyttö on monipuolistunut. Ne eivät ole enää vain juhlatilaisuuksiin, esimerkiksi häihin, liittyviä koristeita, vaan niistä on tullut jokapäiväisen muodin keskeinen osa, joka heijastaa kantajansa persoonallisuutta ja tyyliä, kuten mikä tahansa muu koru.
Erityisesti koristeelliset hiusklipsit sekä hiusneulat ovat kasvattaneet suosiotaan lähivuosina. Ne heijastavat aikakauden vintage-trendejä ja Art Deco -tyylisuunnan koristeellisuutta, ja niitä voidaan helposti yhdistellä monipuolisesti eri kampauksiin. Nämä hiuskoristeet ovat myös osa tällä hetkellä trendaavaa “old money” ja “old hollywood” estetiikkaa. Tänä vuonna suosittuja hiuskoruissa käytettyjä jalokiviä ovat ametisti, savukvartsi ja topaasi, jotka tuovat koruun ainutlaatuisen värimaailman. Myös erilaiset helmet ovat suosittuja. Lue lisää helmikoruista artikkelistamme.
Hiuskorut hääpukeutumisessa
Hää- ja juhlakäytössä hiuskorut ovat olleet suosittuja niin morsiamilla kuin muilla juhlavierailla jo vuosikymmenien ajan ja monissa kulttuureissa häissä pidetytty hiuskoru symboloi onnea ja vaurautta. Hiusneulat ja klipsit ovat monipuolisia hiuskoruja, joilla voidaan koristella monenlaisia hääkampauksia. Neuloja käytetään yksittäin tai useampia kerralla, ja niissä on koristeina usein helmiä, kukkia tai pieniä kristalleja, jotka tuovat hiuksiin hienovaraista kimallusta. Myös hiuskammat ovat monipuolisia ja helposti kiinnitettäviä hiuskoruja, jotka toimivat kampauksen keskipisteenä. Jalokivillä tai helmillä koristellut kammat kiinnitetään usein nutturoihin tai letteihin, ja ne antavat kampaukselle viimeistellyn ja hienostuneen ilmeen.
Hiuskorut ovat kulkeneet pitkän matkan käytännöllisistä hiusvälineistä upeiksi asusteiksi. Olipa sitten kyseessä rento arkikampaus tai näyttävä juhlatyyli, hiuskoru täydentää tyylin kuin tyylin!