Petri Eklöfin Jyvä-korusarja vie aikamatkalle, jossa koukataan 1600-luvun alun vaikutteiden kautta raikkaasti takaisin nykyhetkeen. Jyvä-korut tuovat esiin perinteistä kultasepän osaamista ja työssä tarvittavaa pikkutarkkaa työskentelyä. Korujen raakatimantit tarjoavat uudenlaisen lähestymisen erilaisten timanttien hyödyntämiseen ja laajentavat mielikuvia siitä, minkälaisia koruissa käytettävät timantit voivat olla. Unisex-korut sopivat rohkeasti perinteisten hienostuneiden timanttikorujen käyttäjien lisäksi rock-henkeen sopivasti myös stadionit täyttäville itsevarmoille staroille.
Jyvä-korusarja syntyi ihailusta 1600-luvun taidokkaasti tehtyihin kuninkaallisiin koruihin. Inspiraationa Jyvälle oli Kaarle IX:n kruunajaissormus eli miehen sormus. Jo 20 vuotta sitten Petri Eklöfille jäi muistiin sormus, jonka hän näki Tukholmassa. Sormuksessa oli samankaltainen kivi kuin se, joka valikoitui Jyvä-koruihin. Korusarjan muotokieltä inspiroi myös raakatimanttien pyramidimainen muoto. Toteutusidea jäi muhimaan, ja materiaalitkin olivat olleet jo pöydällä pidemmän aikaa odottamassa, kunnes Vuoden koru -kilpailun innoittamana Petri viimein loi sormuksen ja yhteensopivat korvakorut.
Jyvä tarjosi Petrille erilaista tekemisen iloa, sillä usein hän toteuttaa tilaustöinä asiakkaiden unelmia ja nyt hän sai haastaa itseään omaksi ilokseen. Hänelle suuri inspiraation lähde on juurikin kivissä. Petri toteaa, että usein idea tietyntyylisestä sormuksesta syntyykin välittömästi kiven nähdessä, esimerkiksi kun hän kiertelee messuilla katsomassa materiaalivalikoimaa. Jalokivien suhteen Petri on kaikkiruokainen ja nauttii työskennellä monenväristen ja eri tyylisten jalokivien kanssa: jopa korostetusta sellaisten, jotka eivät noudata sitä perinteisempää käsitystä timantista – aivan kuten Vuoden koru 2022 -finalistikoruissaan. Timanttien erikoiset hionnat ja värit ovat suuri luovuuden lähde. Petri mainitseekin, että hyvin harvalla on käsitystä muista jalokivistä ja timanteista, sekä niiden variaatioista, kuin niistä, joita perinteisesti esimerkiksi vihkisormuksissa käytetään.
Petrin tyylille ominaista on vahva ja tunnistettava muotokieli ja innoitusta tarjoaa vanhat mestarit, kruununjalokivet, ja erityisesti korut, joissa on paljon rakenteita. Petri kertoo työskentelyssään olevan koukuttavaa, kun saa toteuttaa koruja jopa mahdollisimman hankalasti vaikeamman kaavan kautta. ”Mitä enemmän sormuksessa on erillisiä osia niin sitä parempi”, Petri summaa. Töissään Petri toteuttaa kaiken käsin tehden ilman valuosia. Materiaaleina hän käyttää vain jalometalleja, sillä haluaa korujensa materiaalien olevan myös arvonsa pitäviä. Sama koskee timantteja: Petri ei käytä synteettisiä laboratoriotimantteja ja lisäksi myös kyseenalaistaa niihin liitetyn ympäristöystävällisyyden esimerkiksi valmistukseen käytetyn energian vuoksi.
Alalle Petri päätyi täysin sattumalta, ja hänelle ei ollut ikinä käynyt mielessä kultaseppä unelma-ammattina. Käsillä tekeminen on kuitenkin ollut vahvasti läsnä Petrin elämässä ja matka alkoikin itse asiassa itse tehdyistä puukoista, mallipuusepän koulutuksesta, sekä itselleen tehdyistä koruista. Hankkiessaan kultaa omiin koruihinsa, Petri tutustui kultaseppään, joka auttoi häntä korujen valotöissä. Pian tästä kultasepästä tuli Petrin ensimmäinen työantaja, sillä hän näki Petrin luontaiset kyvyt.
Petristä on muodostunut yksi suomen sormuskuninkaista. Hän kertoo sormuksien aina vetäneen puoleensa ja niitä myös Petri ja Annika Eklöfin vuonna 2001 alkunsa saaneessa yhteisessä yrityksessä, joka muodostui 2008 Atelier Eklöfiksi, myydään eniten.
Petrin sormukset ovat olleet mukana useasti Vuoden kaunein sormus -kilpailussa – 2017, 2018, 2019 ja 2021 – sekä Petri on palkittu Vuoden kultaseppänä 2020. Lisäksi hänen kädenjälkeään nähtiin myös viimekertaisessa Vuoden koru -kilpailussa Annika Eklöfin Freya-koruissa. Kilpailusaavutuksia merkittävämmäksi Petri kuitenkin kuvaa sen, että on saanut urallaan tehdä alusta loppuun käsin todella upeita ja vaativia töitä. Satunnaisissa näyttelyissäkin Petrin koruja on nähty, vaikkakin hän itse viihtyy mieluummin työpajalla pöytänsä ääressä luoden pikkutarkkoja korujaan kuin parrasvaloissa.
Jyvä-korusarjaan kuuluu tähtenä sormus sekä seuralaisina korvakorut. Petri mainitsee, että korusarjaan on mahdollista toteuttaa myös riipus, joka mukailee korvakorujen tyyliä. Jyvä-korvakoruissa muotokieli korostaa timantin muotoa ja jatkaa muodon linjoja.
Materiaalina on 18 karaatin valkokulta. Valkokulta materiaalivalintana oli Petrille ilmiselvä, sillä sen avulla hän loihti sormukseen kiiltävät ja isot tasaisen saumattomat pinnat. Hän korostaa, että koruissa materiaalivalinnoilla on myös funktio, sillä esimerkiksi erilaisilla kultaseoksilla on erilaiset ominaisuudet, jotka vaikuttavat haluttujen työstötapojen lopputulemaan. Vaikka Jyvä-sarjassa onkin käytetty vain valkokultaa, Petri kertoo, että usein hänen töissään nähdään eriväristen kultaseoksien yhdistelmiä, joilla hän korostaa sormuksien eri osista koostumista. Tämä tuo lopputulokseen myös vaikuttavuutta ja erottuvuutta.
Jyvä-sormuksen timanttikide on 3 karaattia. Timantiksi on valittu raakatimantti, joka on hiontaan sopimaton. Samalla kivivalinta herättelee pohtimaan epäperinteisten timanttien käyttöä ja timanttien vastuullisuuteen hyödyntämällä myös hiontaan sopimattomia kiviä. Korvakoruissa kumpainenkin timantti on 1,85 karaattia. Lisäksi sormuksessa on 12 kappaletta briljanttihiottuja kirkkaita timantteja. Petri toivoo, että Vuoden koru 2022 -finalistikorusarjansa myötä lisääntyisi rikkaampi keskustelu myös timanttien lukuisista hionnoissa ja muodoista perinteisen briljanttihionnan rinnalle sekä jalokivien eri sävyistä ja värillisistä timanteista.
Jyvä-sarjan korut ovat valmistettu perinteisenä kultasepän työnä käsin. Työn taidokkuus korostuu epäsymmetrisen kiven istutuksessa valkokultaan, joka vaatii millimetrien osien tarkkuutta ja taituruutta. Täysin epäsymmetrisen kiven sovittaminen istutukseen on erittäin haastavaa. Petri naureskeleekin, että halusi sormuksella aiheuttaa myös pohdintaa ja hämmästelyä siitä, kuinka kivi itseasiassa on saatu kiinni ja miten istutuksesta on saatu symmetrisen näköinen. Tämän saman hämmästyksen hän koki itse 20 vuotta sitten nähdessään Kaarle IX kruunajaisissa käyttämän sormuksen.
Yksinkertaiset ja pelkistetyt Jyvä-korut sopivat niin naisille kuin miehille, vaikkapa eklektisen tyylin rokkikukolle. Korut käyvät täysin arkikäyttöön tuomaan ripauksen luksusta tavallisiin hetkiin tai antamaan hienovaraisen viimeistelyn juhla-asuun. ”Jyvä on unisex-korusarja, joka on suunniteltu koristamaan sifonkihuiveihin ja pantterikuosiin pukeutuvaa kirjavaa rokkikukkoa yhtä hyvin kuin harmaata konttorirottaa.”, kirjoitti Petri pilke silmäkulmassa Vuoden koru 2022 -kilpailun hakemuslomakkeessa. En voinut välttää saavani välittömästi mielikuvaa päähäni koruista Andy McCoyn yllä tekstin luettuani. Tekeepä mieleni myös tarttua luuriin ja rimpauttaa Jussi 69:lle ja kertoa hänelle loistavasti sopivista koruista! Korut todellakin sopivat rokkikukoille aivan yhtä täydellisesti kuin vaikkapa keski-ikäiselle naiselle pikkumustassa tai Chanelin ikonisessa jakussa.
Petrin filosofian mukaan korujen, aivan kuten Jyvä-sarjan, pitäisi herättää wau-reaktio – niin käyttäjässä kuin käyttäjän päällä. Korujen kuuluu näkyä ja herättää huomiota. ”Turhaan ollaan vaatimattomia. Kyllä koruja saa hankkia myös siksi, että ne saavat aikaan ihailua myös muissa – ja parhaassa tapauksessa supinaa työpaikan kahviautomaatilla”, naurahtaa Petri huumorintajuisesti.
Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.
Korusarjan nimi: Jyvä
Suunnittelija: Petri Eklöf, Atelier Eklöf
Paikkakunta: Helsinki/Porvoo
Korusarjan osat: Sormus ja korvakorut
Materiaalit: Valkokulta 18K, raakatimantit, briljanttihiotut timantit
”Jyvä on tehty perinteisenä käsityönä ja korujen myötä olen saanut näyttää ammatillista osaamistani. Korut erottavat raakatimanttien käyttö ja niiden esiintuonti korujen materiaalina. Timanttien oivaltavaa ja taiturimaista istutustapaa ei ole viime aikoina Suomessa nähty.”
Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.
Tämän korujen digitaalisen kohtauspaikan rakentamiseen on saatu CreMa avustus/ AVEK,OKM .
Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU
© Jules & Beryl
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.