Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

MATTI HYVÄRISEN SUUNNITTELEMA AJATON KORUSARJA

Sirokorun Freezing February -korusarjassa on vintage-tunnelmaa

Korusarja on yksi suosituimmista

Freezing February -korusarja Sirokorulta tuo mukanaan Suomen talven kauneutta eläväisessä pinnassa. Huurteinen kaarnamainen struktuuri vie lumikuningattaren valtakuntaan, jossa kylmyyden voittaa jään kauneus. Koruissa on myös vahva vintagen viehätys ja niiden matkassa voi palata suomalaisen korun kultavuosiin menneille vuosikymmenille. Korut ovat kuitenkin ajattomia raikkaan modernilla tavalla sopien nykyajan trendikkäälle naiselle.

Freezing February –sarjan on suunnittelut pohjoismaisen modernismin tunnetuimpiin korutaiteilijoihin lukeutuva Matti Hyvärinen jo vuonna 1966. Korusarja oli mukana myös Vuoden koru 2018 -kilpailussa yhtenä kutsuttuna finalistityönä. Freezing February on kuulunut Sirokorun suosituimpiin korusarjoihin niin Suomessa kuin ulkomailla jo useamman vuosikymmenen.

Inspiraatio pakkasen puremista havupuiden rungoista

Kun näin korut itse ensimmäisen kerran, sain välittömästi mielikuvan jykevistä puista ja niiden kaarnaisesta pinnasta. Voimakas ensivaikutelma kaarnamaisesta tekstuurista aukeaakin, kun kuulee korusarjan taustainspiraation.

Matti Hyvärisen tytär, Tiina Lundén, vahvistaa, että Freezing Februaryn muotoilun synnyn osana oli inspiraatio puun kaarnasta. ”Tuolloin 1960-luvun puolessa välissä isäni oli suunnittelut ja rakentanut perheellemme omakotitalon Kaarinaan ja muutimme kaupungista maalle.”, Tiina kertoo. ”Luonnonläheisyys sytytti voimakkaan luovan kauden, jolloin hän sai inspiraationsa luonnosta ja isä käytti koruissaan paljon luonnossa näkemiään asioita ja elementtejä.”, hän jatkaa.

Sirokorun Freezing February

”Pidän korusarjan herkullisesta tekstuurista ja pintojen vaihtelusta.”

Yhdessä veljensä, kultaseppä Tomi Hyvärisen kanssa, Tiina muistelee, että Kaarinan kodin pihapiirissä heillä oli paljon vanhoja havupuita. Koruissa on nähtävissä myös pakkasen puremat luonnon erilaiset pinnat. Näiden vanhojen pihapiirin puiden jäiset rungot sekä jää eri olomuodoissaan antoivat omat vaikutteensa Freezing Februaryn muotokieleen.

Osa korujen luonnetta on pintojen kontrastit ja kolmiulotteisuus

Erityisesti suurikokoisessa rintaneulassa kaarnamaisuuden huomaa. Vaikka kaarnainen pinta vaikuttaa karulta ja koruttomalta, on koruissa itsessään siroutta ja herkkyyttä. Itseä miellyttää korusarjassa, että koruissa on mukana Suomen luonto, mutta se ei ole liian alleviivaavaa tai silmiinpistävänä. Korujen jäisen kaarnan pinnasta hohtaa myös talvisen auringon säteitä.

Freezing February on täynnä herkullisia pintoja.

Pintaviimeistely koruissa yhdistää kuuraista mattamaisempaa pintaa täysin kiiltäviin ja peilaaviin pintoihin. Kontrastit lisäävät korun moniulotteisuutta. ”Muotoilussa Matti Hyväristä kiehtoi aina vastakohdat, kuten karheat ja sileät pinnat”, Tomi avaa isänsä muotoilun punaisia lankoja.

Matti Hyvärinen on yksi Suomen menestyneimpiä korutaitelijoita. Hän menehtyi loppuvuodesta 2017. Tämän jälkeen Sirokorun maineikasta tarinaa ovat jatkaneet hänen tyttärensä Tiina Lundén ja poikansa Tomi Hyvärinen.

Klassikkokorusarjan korvakorut trendikkyyden aallonharjalla

Freezing February on osa Sirokorun vintage-korujen mallistoa, jotka tehdään edelleen täysin samoilla, alkuperäisellä, valumalleilla. Lisäksi Sirokorulta on saatavilla sarjaan uusien korujen lisäksi myös aitovintage-koruja eli käyttämättömiä vanhoja koruja. Matti Hyväriselle oli ominaista, että korusarjoihin syntyi runsaasti erilaisia kappaleita. Täten Freezing February -sarjaankin kuuluu erilaisia riipuksia, näyttävä collier-tyyllinen kaulakoru, korvakorut, sormus ja rannekoru sekä useita erilaisia rintaneuloja.

Korusarja on itselleni kokonaisuudessaan ihastusta herättävä, mutta erityisiksi yllättäjiksi nousi sarjan korvakorut, joissa on klipsikiinnitys. Useat clip on -tyyliset korvakorut puristavat epämukavasti, mutta nämä korvakorut tuntuvat korvissa miellyttäviltä ja keveiltä. Itse suosittelen näitä korvakoruja, vaikka korvissasi olisikin reiät. Yksi korvakorujen ehdoton valtti on niiden asento korvissa. Kaartuva siipimäinen muoto mukailee korvalehden muotoa. Korvakoruissa niiden massa sijoittuu korvalehdelle hyvin poikkeavalla tavalla kaartuen ylöspäin korvalehteä pitkin. Tällaisen lookin tarjoaa vain harvat korvakorut.

Korvakorut kaartuvat siipimäisesti korvanlehteä pitkin.

Monipuolipuolisesti yhdisteltävä Freezing February

Samainen keveys tuntuu myös sarjan muissa koruissa kuten kaulakorussa ja rintaneulassa. Huomioitavaa myös on, että keveys ja herkkyys on omanlaisensa illuusio, sillä korut ovat erittäin vankkaa tekoa ja tehty kestämään käyttöä ja nautittavaksi päällä.

Sarjan sormus on säädettävä, ja näin sormuksen saat kätevästi istumaan hyvin toivomaasi sormeesi. On kuitenkin mainittava, että usein säädettävien sormuksien mielikuva on, että ne löystyvät ja eivät pidä muotoaan – ja saattavat myös tippua tästä syystä. Usein nämä mielikuvat kytkeytyvät juuri asustekoruihin liittyviin kokemuksiin. Kunhan tämän sormuksen kokoa ei jatkuvasti muuta, pysyy tämä sormus hyvin muodossaan ja käytössä mukana.

Freezing February riipus hopea Sirokoru käsintehdyllä ketjulla
Freezing February -riipuksessa on käsintehty ketju.

Freezing February on sarja ajattomia klassikoita ja sarjan eri koruista on mahdollista toteuttaa lukuisia erilaisia yhdistelmiä monipuolisesti erilaisiin käyttötilaisuuksiin – niin juhlaan kuin arkeen, aamusta aamuyöhön. Korusarja tarjoaa tyyliteltyjä vaihtoehtoja työ- ja edustuspukeutumiseen sekä näyttäviä ja elegantteja kokonaisuuksia myös erilaisten juhla-asujen kanssa.

Artikkeli pohjautuu Tyyliniekassa 22.10.2018 julkaistuun artikkeliin.

 

 

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.