Kultaseppä-artesaanin Anastasia Filatovan kultaa ja vaaleanpunaisia makeanveden helmiä yhdistelevä korusarja on voittanut Vuoden koru 2022-kilpailun. Tämän vuoden kilpailussa yleisöä äänesti 3050 äänen voimin ja annetuista äänistä Champagne-korut keräsivät 22 prosenttia. Yleisön äänestyskäyttäytyminen ja äänestyksen yhteydessä annetut äänet paljastivat, että koruissa kullan lisäksi kiehtoo entistä enemmän erilaiset värikkäät kivet sekä vahva tarinallisuus.
Hankolaisen Anastasia Filatovan Champagne-korut nousivat Vuoden koru 2022-äänestyksessä yleisön suosikiksi. Koruissa kiteytyy Hangon kesän tunnelma ja iloiset hetket meren ääressä. Äänestyksessä toiselle sijalle sijoittui Jenni Rutonen, jonka Lovi-korujen vahva tarinallisuus voimaantumisesta ja vaikeuksista selviämisestä yhdistyy muinaissuomalaiseen mytologiaan. Kolmas sija meni Kati Aholan ja Markku Lehdon Väreilyä-koruille, joissa erikoiset kivenistutukset ovat saatu aikaa kahdella päällekkäisellä zirkonia kerroksella.
Anastasia Filatovan Champagne-korusarjan muotokieli syntyi kuohujuoman kuplista. Hangossa toimiva Anastasia huomasi, että Hangon kesässä juhlat, aurinkoisen merenrannan tunnelma ja erityiset hetket kruunattiin samppanjalla. Hillityissä koruissa on klassisuutta ja niihin yhdistyy myös kuplivaa ilon tunnetta. Korusarjan materiaalit, keltakulta ja roosanväriset makeanvedenhelmet, ovat harvinaisempia valintoja mallistoihin Suomessa ja ne saavat korut erottutumaan.
”Ihmiset ja heidän elämäntarinansa ovat inspiraation lähteeni. Anastasia’s Studio on paikka, jossa olen onnellinen saadessani tehdä rakastamaani työtä ja olla mukana ihmisten tärkeissä hetkissä. Olen kiitollinen jokaiselle äänestäjälleni. On suuri kunnia tulla valituksi Vuoden koru -kilpailun voittajaksi. Vuoden koru -kilpailu sekä muut alan kilpailut tuovat arvokasta näkyvyyttä kotimaisille koruille ja koruntekijöille.” tiivistää Anastasia tunnelmiaan voitosta.
Tällä kilpailukierroksella finalistikoruissa nähtiin esimerkiksi täysin uudenlainen hopeantyöstötapa Olga Schulmanin Wire-koruissa sekä erikoisia mestariluokan kivenistutustekniikoita muun muassa Petri Eklöfin Jyvä -timanttikoruissa sekä Kati Aholan ja Markku Lehdon Väreilyä-korusarjassa. Mielenkiintoisia finalistikorujen materiaaleja olivat myös Meira Raudan Portti 22 -sormuksien luonnonkivet, makeanveden helmet Mari Syrénin ja Anastasia Filatovan töissä sekä Hanna Korhosen Light Always Wins -korujen meripihka.
Yleisön suosikeiksi nousi tänä vuonna pelkistettyjen hopeakorujen sijaan korut, joissa oli mukana väriä ja kimallusta, kuten kultaa ja erilaisia jalo- ja korukiviä ja helmiä. Suomalaisten korujen ostokäyttäytymiseen liittyen yllätti, että suosikkimateriaaliksi nousi kulta, sillä usein jalometallikoruista ostetaan erityisesti hopeakoruja. Kullan suosioon varmasti omanlaisensa vaikutuksensa oli nyt lämpimien metallisävyjen trendissä.
Äänestyksen yhteydessä äänestäjät saivat myös perustella omaa valintaansa ja jakaa korujen herättämiä tunteita. Kommenteissa tänä vuonna nousi vahvasti esiin koruihin ja niiden taustainspiraatioihin liittyvät tarinat, joihin äänestäjät samaistuivat voimakkaasti ja jotka koskettivat heitä. Äänestäjiltä saatu palaute osoittaa, että koruja ei katsota pelkästään esineinä vaan niihin kiteytyy symboliikkaa, joka on kantajalleen tärkeä osa korun merkityksellisyyttä.
Nyt neljättä kertaa järjestetyn Vuoden koru -kilpailun ehdokastöitä haettiin avoimella haulla. Saapuneiden ehdotusten joukosta esiraati valitsi 10 finalistikorusarjaa viime vuoden syksyllä. Esiraatiin kuuluivat toimitusjohtaja Henrik Kihlman (Suomen Kultaseppien Liitto), museonjohtaja Essi Pullinen (Suomen Kello- ja korumuseo Kruunu), Vuoden koru 2019 -voittaja Mari Ruohomäki (Bu.ké), floristi Riikka Valkeamäki (Kukkahuone Rönsy) ja Vuoden koru -kilpailun perustaja ja tuottaja Johanna Lundán (Jules & Beryl Oy).
Voittaja palkittiin suorassa studiolähetyksessä 10.2.2022, jossa esiteltiin kaikki finalistityöt sekä keskusteltiin lähetyksen vieraiden kanssa kotimaisista koruista sekä alan tuoreimmista uutisista ja ajankohtaisista kuulumisista. Voit palata Vuoden koru 2022-palkitsemisen tunnelmiin ja katsoa tallenteen tästä linkistä.
Tämän korujen digitaalisen kohtauspaikan rakentamiseen on saatu CreMa avustus/ AVEK,OKM .
Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU
© Jules & Beryl
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.