Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

PITSIN KAUNEUS TULKITTUNA MODERNIIN MUOTOON

Anni Kaita-ahon Lace Collection | Vuoden koru 2023 -finalisti

Anni Kaita-ahon Lace Collection karistaa pitsiaiheesta tunkkaisuuden ja pölyttyneisyyden.  Rauman pitsiperinteiden innostama korusarja tuo pitsin tähän päivän raikkaasti.  Anni on onnistunut ammentamaan romanttisesta aiheesta modernit korut. Pinnan upean yksityiskohtainen pitsikuviointi on mielikuvaltaan kaukana lipaston laatikkoon kellastumaan unohtuneista vanhoista pitsiliinoista. Lace-korusarja tarjoaa erityisesti korvakorujen ystäville herkuteltavaa.

Lace Collection huokuu Rauman pitsiperinteitä

Rauma on tunnettu pitsiperinteistään ja Pitsiviikostaan. Koko kaupunki elää pitsihistorian vaikutteissa vaalien nypläysperinnettä. Tampereelta Raumalle muuttanut Anni Kaita-aho ei myöskään voinut välttyä pitsivaikutteilta. Kolme vuotta Raumalla asunut Anni on kokenut itse, kuinka pitsiin liitetty historia nivoutuu osaksi Rauman nykypäivää, ja ihaillut tämän lisäksi pitsinteon taitoa ja pitsien kauneutta.

Annille pitsi kuitenkin aiheutti henkilökohtaisen dilemman: vaikka pitsi korumalliston aiheena kiehtoi, piti hän pitsiä hieman menneeseen jumittuneena ja liian romanttisena omaan tyylikieleensä.

”Pitsistä muodostui itselleni kaunis ristiriita, sillä arvostan pitsin tekemisen taitoa, mutta en voinut kuvitella käyttäväni pitsituotteita.”, Anni kertoo korusarjansa idean pohdiskelusta. Hän halusi ratkaista tämän ongelman. ”Lähdin pohtimaan pystyisikö pitsiä viemään modernimpaan ja nykyaikaisempaan muotoon niin, että pitsin ominainen kauneus kuitenkin säilyisi. Suunnittelussa halusin tuoda jotain uutta romanttisena ja perinteisenä pidetyn pitsiaiheen ympärille.”

Anni Kaita-ahon Lace Collection -hopeakoruissa on pitsiaiheinen kuviointi.

Suunnitteluvaihetta tukemaan Anni sai Taiteen Edistämiskeskuksen apurahan ja syksyllä 2022 alkoi varsinainen korujen valmistus. Prosessi ideasta valmiisiin tuotteisiin asti oli pitkä. Lace Collection oli Annille matka, jonka aikana hän etsi uudelleen rakkauttaan alaa kohtaan koronapandemian tuoman uupumisen, yrittäjyystoiminnan olosuhteiden haastavuuden ja äitiyden tuoman elämänmuutoksen äärellä. ”Lace-mallisto oli itselleni ikään kuin varovainen tunnustelu ja uuden tunnepohjan etsiminen korujen tekemiseen.”, Anni avaa kokemustaan.

””Korujen yksinkertaisuus on kaunista. Pitsikuvioinnilla umpinaiseen ja levymäiseen pintaa on saatu taidokkaasti herkkyyttä. Korvakoruista erityisesti hoops-malliset korvakorut ovat oivaltavat. Lace Collectionin muotokieli ja aihe antavat myös hyvät mahdollisuudet malliston kasvattamiseen.”
VUODEN KORU -ESIRAATI”

Muotoiluprosessissa haasteet palkitsevat

Annille innostuksen aiheet koruihin löytyvät niin arjen havainnoista, muodista kuin Suomi-designista, mutta selkeää yksittäistä inspiraation lähdettä hän ei nimeä. Selkeästi virtaa ja tyydytystä tuovat muotoiluprosessissa eteen tulevat haasteet, joita hän pääsee ratkaisemaan. Palkitsevaa on prosessi, jossa ensimmäisistä tuoteversioista ratkaisujen etsiminen ja muokkaaminen huipentuu viimeisteltyyn tuotteiseen.

Korujensa tyylin Anni rinnastaa nykymuotiin, jonka hän näkee olevan vahvasti osa kokonaisuutta niin vaatteiden, laukkujen ja kenkien kanssa. Hän on huomannut, että usein hänen korunsa ovat sellaisia, että ne pitää nähdä päällä, jotta ymmärtää korujen oikean luonteen. Tällainen esimerkki on myös Lace Collection -finalistikorujen korvarenkaat.

Annin korut koostuvat pysyvistä mallistoista. Esimerkiksi uniikkikoruja tai korjauksia hän ei tee. ”Koruni ovat sekoitus pohjoista klassista korumuotoilua ja nykyaikaista modernia korua. Mallistoista voi löytää eri tyylejä eri tyylisille ihmisille.”, hän summaa. Mallistot muuttuvat verkkaisesti, mutta Anni on huomannut mieltyneensä esimerkiksi korvarenkaisiin, aaltomaiseen pintaan sekä epäsymmetrian ja symmetrian balanssiin, joita hän toistaa koruissaan. ”Koruissani on yleensä joku selkeä raami, mutta kuitenkin yllätyksellisyyttä ja kiinnostavuutta. Tällainen elementti voi olla esimerkiksi valon osuminen korun pintaan, jolloin valo tuo esiin jonkin uuden piirteen tai näkökulman koruun.”

Haave korumuotoilijan työstä odotutti

Jo lapsesta pitäen käsitöistä tykännyt Anni päätyi opiskelemaan tradenomiksi, kun koulunovet korumuotoilupuolelle eivät avautuneet. Käsillä tekeminen ja vahva visuaalisuus eivät kuitenkaan antaneet rauhaa, ja valmistumisen kynnyksellä Anni haki opiskelemaan korumuotoilua Kuopioon.

Koruissa Annia kiehtoo, kuinka pieneen muotoon tulee saada mahdutettua toimivuus ja kauneus. Lisäksi korujen kehollisuudesta muodostui kiinnostava piirre, koska korut ovat näkyviä ja merkitsevät paljon kantajalleen. Jo opiskeluaikana hän haastoi itseään mallistokokeiluihin ja myi tuotteitaan. Matka yrittäjyyttä kohti alkoi. Helmikuussa 2023 Annin Karina-korumerkki täyttää kuusi vuotta.

Seuraava unelma työssään Annilla on löytää uudelleen balanssi ja into tekemiseen. Kuten monelle muullekin luovan alan toimijalle, koronavuodet haastoivat luovuutta ja tekemisen ilo himmeni. ”Nyt on aika löytää uutta innostusta korujen kanssa. Armollisuuden ja kärsivällisyyden kautta olen oppinut, että voin löytää myös uudenlaisen reitin tekemiseen eikä työn tarvitse olla samanlaista kuin se oli ennen.” Merkityksellisimmäksi asiaksi urallaan Anni kuvaa pitkäaikaisia asiakkaita, jotka ovat pysyneet matkassa aivan uran alusta lähtien, ja ovat kerta toisensa jälkeen innoissaan tulevista uutuuksista.

Lace-malliston kaksioisaiset isot korvakorut.

 

LACE Collection yhdistää pitsikuvioinnin moderniin korumuotoiluun

Lace-korujen materiaali, hopea, on Annin lempikorumateriaali. Se on helppo pitää kauniin näköisenä, sitä pystyy korjaamaan ja tarvittaessa myös uudelleen käyttämään. Tämä kuvaa myös Annin arvomaailmaa korujen tekijänä. ”Haluan, että koruni on tehty vastuullisista ja kierrätetyistä materiaaleista. Korujen tulee olla korjattavia ja kestää niin käyttöä kuin aikaa.”

Korujen pitsikuviointi on syntynyt Annin omalla piirrospöydällä. Hän tutki paljon erilaisia pitsikuvioita, mutta ei halunnut suoraan kopioida muita malleja. Lopullinen käsin piirretty kuvio siirrettiin graafisempaan muotoon tietokoneella. Osa muotoilua oli saada pitsikuvio ja sen oikea koko toimimaan niin, että kuvio täyttää korujen pinnat ilman, että niihin jää tyhjiä koloja. Tässä Anni kertookin olleen työtä ja sovittamista. Prototyyppivaiheessa 3D-tulostamisella hän loi testimalleja osana suunnittelua. Korujen aaltoilevat pinnat ovat käsityönä väännelty. Prosessin lopuksi käsintehdyistä mallikoruista luotiin valumuotit, joiden avustuksella korusarjan osiot nyt valmistetaan.

Lace-korut ovat korvakorujen ystävien taivas

Lace Collection pitää sisällään useita erilaisia korvakoruja eri koossa sekä riipuksen ja sormuksen. Korusarjasta löytyy monikäyttöisiä osia niin arkeen kuin juhlaan – nautittavaksi niin jokapäiväiseen käyttöön kuin erityisempiin hetkiin. Erityisesti herkkua tarjoillaan korvakorujen ystäville. Isokokoisia korvakoruja saa yksiosaisena sekä kaksiosaisena statement-mallina.

Lisäksi myös esiraadissa ihastusta herättäneet hoops-mallin korvakorut tuovat raikasta vaihtelua: kenties hieman tunkkaisessa maineessa oleva korvarengas taas uudenlaisen raikkaan ilmeen Annin koruun suunnitteleman leveämmän muodon ja pintakuvioinnin ansiosta.

Riipus

Sirompia koruja ovat pyöreä riipus sekä sormus. Lisäksi pitsikuvioinnilla on saatavissa minimallistossa koruja, jotka ovat hyvin pienikokoisia. Valita voi esimerkiksi pienet nappikorvakorut.

Erityisesti Anni ihastui itse sarjan isoihin korvakoruihin. Näyttävästä koostaan huolimatta ne sopivat monenlaisten asujen kanssa. ”Muissa materiaalissa on näkynyt leikkivää muotoa ja näyttävää kokoa – miksi hopeakoruissakin ei voisi näkyä samaa.”, hän toteaa.

 

 

Korusarjan nimi: Lace Collection

Suunnittelija: Anni Kaita-aho

Paikkakunta: Rauma

Korusarjan osat: Viidet korvakorut (hoops-malli, isot, isot kaksiosaiset, keskikokoinen, mini), riipus, sormus

Materiaalit: Hopea

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Lace Collection on tehty pitkän prosessin aikana harkiten suunnitellen ja valmistaen. Koruillani haluan herätellä, miten hyvinkin perinteinen aihe voidaan tuoda nykypäivään – todistaen, että pitsi sopii tähänkin päivään.”

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.