Suomen Kello- ja korumuseo Kruunu ja Väestöliitto järjestävät syksyllä 2024 näyttelyn Minun maailmani II, jossa korkeakoulutetut maahanmuuttajanaiset kertovat osallisuuden kokemuksistaan yhteistyössä korualan ammattilaisten kanssa. Näyttelyyn syntyy koruteoksia ja tarinoita, joissa naiset jakavat henkilökohtaisia kokemuksiaan työllistymisen haasteista, kielen oppimisesta ja kotoutumisesta.
”Hän alkoi työskennellä salassa, auttaen muita naisia löytämään oman äänensä. Hän jakoi tietoa ja rohkaisi heitä unelmoimaan suuria. Mutta tämä työ oli vaarallista. Kerran, kun vartijat tulivat hänen peräänsä, hän päätti, että oli aika lähteä. Hän pakeni pienen poikansa kanssa, matkaten pitkän ja vaarallisen polun halki vieraisiin maihin. Lopulta he saapuivat maahan, jossa taivas oli harmaa ja järvet kimaltelivat kylmässä valossa. Se oli Suomi.” Lainaus yhden naisen tarinasta.
Tarinankertojat ovat osallistuneet Väestöliiton Womento-mentorointiin, joka tukee maahanmuuttajanaisten integroitumista suomalaiseen työelämään. Monet ovat löytäneet töitä ohjelman kautta. Korualan ammattilaiset valittiin avoimella haulla, ja heidän tavoitteensa on edistää osallisuutta omalla taiteellisella osaamisellaan.
Susana Corneh kertoo prosessista näin: ”Työparini Bahar Mozaffarin kertoi minulle paljon asioita elämästään, jotka herättivät minussa monenlaisia tunteita. Bahar on kokenut paljon – hän on eräänlainen sankari. En millään halunnut tiivistää hänen elämäänsä yhteen koruun; halusin tehdä hänelle jotakin sellaista joka heijastaisi toivoa, rakkautta ja kuulumisen tunnetta.”
Näyttelyn tavoitteena on tuoda esiin vähemmistöjen tarinoita ja tarjota osallisuuden ja hyvinvoinnin kokemuksia. Minun maailmani II avautui yleisölle 9.10.2024.
Mitä: Minun maailmani II -näyttely
Missä: Suomen Kello- ja korumuseo Kruunu
Milloin: ti 12-17, ke-pe 11-19, la-su 10-17
Näyttely on avoinna 9.10.2024-27.4.2025.
Mari Syrenille tarinoissa esiin tulleet vaikeudet ovat tuttuja myös omasta elämästä: ”Hanke oli todella sydäntäni lähellä, maahanmuuttajanaisten tarinat ovat hyvin erilaiset, mutta jokaisesta käy ilmi haasteet mm. ilmaston, kielen ja töiden saamisen suhteen. Itse maahanmuuttajan ex-puolisona olen kokenut nämä vaikeudet hyvinkin läheltä. On silti ollut ihana huomata, miten sinnikyydellä ja sitkeydellä on mahdollista selvitä kriiseistä ja haasteista.”
Näyttelyprosessissa työpari työskentelee tarinan kertojan osallisuuden kokemuksesta käsin. Lopputuloksena syntyy sekä tarina että koruteos tai koruteoksia. Näyttelyssä on mukana 16 työparia:
- Fardoos Helal ja Ritva Kara
- Kristiina Tiimus ja Jenna Puntala
- Katrin X ja Jenny Puputti
- Lauren Stevens ja Marika Tiukkanen
- Megha Goswami ja Ilona Treiman
- Farnaz Farahdel ja Mari Syren
- Allison Abdile ja Eero Lintusaari
- Cleide Tommila ja Inni Pärnänen
- Khageshwori Bohara ja Wiebke Pandikow
- Ana Boaghe ja Marja Arola
- Bahar Mozaffari ja Susana Corneh
- Rozabela Signh ja Erja Levikari
- Bo Ram Jung ja Elli Hukka
- Caroline Karanja ja Eeva Väänänen
- Ita Petrika-Lindroos ja Kaisa Vuorinen
- Dora Puhakka ja Nelli Tanner
Ritva Karalle prosessi oli innostava ja luottamuksellinen. ”Fardoosin tarinan muuntaminen koruksi vaati aikaa, ajattelua, tutkimista, intuitiota, uusia muotoja, uskallusta, empatiaa, synteesin tekoa sekä halua tehdä aidosti koru hänen elämästään. Tarina herätti myös monenlaisia tunteita; ymmärrystä, iloa sekä turhautumista ja surua erityisesti kotoutumisen rakenteellisista ongelmista. Miksi meillä ei arvosteta maahanmuuttajan osaamista ja koulutusta?”
Suomen Kello- ja korumuseo Kruunussa tuodaan näkyväksi vähemmistöjä ja erilaisia yhteisöjä sekä heidän kokemuksiaan yhdenvertaisuudesta Minun maailmani näyttelyillä. Tavoitteena on, että näyttelyn sisältö koetaan omaksi niissä yhteisöissä, joiden asiaa näyttely käsittelee. Lisäksi tavoitteena on, että näyttely tuottaa hyvinvointia ja osallisuuden kokemuksia.
Väestöliitto edistää ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta. Vaikuttamistoiminnan kantavia teemoja ovat perhe- ja väestöpolitiikka sekä seksuaalioikeudet. Väestöliitto on perheiden, parien, nuorten ja lasten asialla sekä Suomessa että globaalisti. Kaikki vaikuttamistoiminta tähtää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen.