Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Lontoon Sotheby’s järjestää harvinaislaatuisen näyttelyn

Prinsessa Dianan hääpäivän tiara ja lähes 50 muuta häikäisevää tiaraa

1.6.2022

Tiarat – kukapa tyttö ei näitä kuninkaallisia koruja katsellessaan olisi uppoutunut omiin prinsessahetkiunelmiin, isompana tai pienempänä. Tiaroissa yhdistyy jotakin ruhtinaallista hohdokkuudella ja satujen taialla. Jos haluat hetkeksi palata näihin prinsessaunelmiisi ja sukeltaa historian hohtoiseen tiarojen maailmaan, ota seuraavaksi suunnaksi Lontoo.

Kuningatar Elisabethin vallassaolon 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Lontoon Sotheby’s järjestää tiaranäyttelyn. Uusi näyttely kantaa nimeä ”Power & Image: Royal & Aristocratic Tiaras” ja esittelee lähes 50 erilaista kuninkaallista ja aristokraattista tiaraa, mukaan lukien prinssi Albertin kuningatar Victorialle suunnitteleman smaragdi-timanttitiaran ja Joséphine Bonaparten väitetysti käyttämän diadeemin. Ison-Britannian suurin tiaranäyttely kahteen vuosikymmeneen on avoinna 15.6.2022 asti.

Historian merkittävimpiä ja vaikuttavimpia tiaroja

Osana kuningatarta juhlistavia tapahtumia, Sotheby’s on avannut suurimman Isossa-Britanniassa 20 vuoteen järjestetyn tiaranäyttelyn kunnioittaakseen yhtä symbolisimmista monarkin korua: tiaraa. Näyttelyssä on mukana noin 50 aristokraattista ja kuninkaallista alkuperää olevaa tiaraa, joista osa on esillä julkisesti ensimmäistä kertaa.

Käytännössä kaikki näyttelyn tiarat ovat brittiläisten aatelisten tilaamia ja omistamia. Tiarat tarjoavat häikäisevän ja kattavan katsauksen kaikista tärkeimmistä tiarojen suunnittelutyyleistä ja vakiintuneimmista tyylisuunnista, mukaan lukien Napoleonin valtakunnan ajan, romanttisen naturalismin, Art Decon sekä modernin ja nykyaikaisen muotoilu. Useat näyttelyn tiaroista nähtiin myös kuningattaren kruunajaisissa vieraiden yllä vuonna 1953 ja näin esillä olevat tiarat yhdistävätkin juhlavuoden myös historialliseen hetkeen.

Charles de Templen tekemä modernimpi tiara vuodelta 1966. Tiarassa on timantteja ja turmaliineja. Kuva Sotheby’s.

”Kuningattaren juhlavuoden juhlallisuudet ovat antaneet meille täydellisen tilaisuuden saattaa julkisuuteen upea valikoima tiaroja, joilla on aatelinen ja kuninkaallinen tausta.  Monet näistä tiaroista eivät ole olleet esillä vuosikymmeniin. Näiden korujen saaminen mukaan näyttelyyn on ollut rakkauden työtä, ja tuloksena on näyttely, joka esittelee tiarojen tyylien parhaat kuuluisimpien töiden kautta, esimerkkinä rakastettu ja valokuvattu Spencerin tiara. Tämä on myös meille hieno hetki ohjata valokeila häikäisevään käsityöhön, jota pääosin brittiläisten jalokivikauppiaiden sukupolvet ovat tuottaneet useiden vuosisatojen tiaranvalmistuksen aikakautena.” kertoo Sotheby’sin koruosaston johtaja Kristian Spoforth näyttelystä ja sen kokoamisesta.

Suurin osa näyttelyn historiallisista tiaroista on lainattu muun muassa yksityisistä kokoelmista näyttelyä varten. Kuitenkin myös muutama tiara on myynnissä, ilman julkista hinnoittelua. Pikkurahalla tuskin nämä tiarat kuitenkaan vaihtavat omistajaa.

Cartier, 1800-luvun loppu – 1900-luvun alku. Kuva Sotheby’s.

Esimerkiksi viime vuoden toukokuussa Sotheby’sin huutokaupassa myyntiin usealta sukupolvelta toiselta periytynyt Italian kuninkaallisille kuulunut helmi-timantti tiara. Tiaran myyntihinta muodostui yli arvioidun vasarahinnan, 1 633 891 dollariin. Tiara päätyi aasialaiselle keräilijälle ja itse asiassa juuri Aasiassa kiinnostus tiaroja kohtaan on kasvanut. Maailmanlaajuisesti Sotheby’sin tiaroista kolmannes ostetaan Aasiaan. Kiinnostusta tiaroihin ovat nostattaneet yleisesti myös historiasta inspiroituneet suositut TV-sarjat kuten Bridgerton.

”Tämä on myös meille hieno hetki ohjata valokeila häikäisevään käsityöhön, jota pääosin brittiläisten jalokivikauppiaiden sukupolvet ovat tuottaneet useiden vuosisatojen tiaranvalmistuksen aikakautena. -Kristian Spoforth, Sotheby’s”

Tiarojen historia lehtiseppeleissä

Tiarojen alkuperä juontaa jo Antiikin Kreikkaan, jossa varhaisimpina tiaroina käytettiin yksinkertaisia lehti- ja oksaseppeleitä. Jalometallit otettiin käyttöön erityisesti roomalaisten kultaseppeleiden myötä. Keskiajalla kukka-aiheisia tiaroja käytettiin pantamaisesti pään ympärillä ja puolestaan jalokivet hiuksien koristeluun toi mukanaan renessanssikausi.

Joséphine Bonaparten camee-diadeemi, jossa on mukana sinistä emalointia. Kuva Sotheby’s.

Napoleon Bonaparten yltäkylläisyyden ja ylellisyyden aika nosti meidän tuntemat tiarat osaksi loisteliasta ja kuninkaallista pukeutumista. 1870-luvun jälkeinen vaurastuminen ja uusien varakkaiden noustessa Cartier’n, Chaumet’n ja Boucheronin myötä tiarat eivät olleet enää vain kuninkaallisen hovin asuste vaan niitä alettiin nähdä vaikkapa oopperassa ja muodollisilla illallisilla.

Toisen maailmansodan jälkeen tiarat tekivät paluun täydentäen usein ylellisiä ilta- ja juhlapukuja. Britannian kuningatar Elisabet II:n kruunajaiset vuonna 1953 aloittivat aikakauden, jolloin myös upeimmat historialliset tiarat saavuttivat ensimmäistä kertaa maailmanlaajuisen yleisön TV-lähetyksen myötä.

Vihreiden smaragdien lumo

Näyttelyn kohokohtia, sekä yksi omia suosikkejani upean vihreällä ilmeellään, on prinssi Albertin vaimolleen kuningatar Victorialle vuonna 1845 suunnittelema smaragdi- ja timanttitiara. Tiaran toteutti hovin jalokivikauppias Joseph Kitching ja se edustaa goottilaista herätystyyliä.

Tiara oli yksi monista prinssin vaimolleen vuosien varrella suunnittelemista tiaroista.  Tämän tiaran sanotaan kuitenkin olleen hänen suosikkinsa kaikista, ja sitä pidetään laajalti yhtenä tyylikkäimmistä ja ylellisimmistä värillisistä jalokivitiaroista, joita on koskaan maailmassa tehty. Päärynänmuotoisia smaragdeja on tiarassa 19 kappaletta ja keskimmäisen smaragdin koko on 15 karaattia.

Smaragdi-timanttitiaraa vuodelta 1845 pidetään yhtenä maailman upeimmista värillisistä jalokivitiaroista kautta aikojen. Kuva Sotheby’s.

Smaragditiara on mukana useissa muotokuvissa ja teoksissa, jotka edustavat nuorta kuningatar Victoriaa, kuten Franz Xaver Winterhalterin ”Kuninkaallinen perhe vuonna 1846” -muotokuvassa, joka kuvaa kuningatar Victoriaa prinssi Albertin kanssa lastensa ympäröimänä. Kuningatar Victorian tiedetään käyttäneen tiaraa useissa tilaisuuksissa ja myös valtiovierailulla Ranskaan vuonna 1855. Albertin ja Victorian tarinaa on seurattu myös Ylellä nähdyssä suositussa Victoria-nimisessä TV-sarjassa ja tiaraa jäljittelevä asuste onkin ollut esillä näyttävästi esimerkiksi sarjan promootiovalokuvissa.

Prinsessa Dianalle tärkeä Spencer-tiara

Näyttelyn erikoisimpiin esineihin kuuluu myös historiallinen Spencer-tiara, jonka teki tunnetuksi lähihistoriamme kenties vaikuttavin kuninkaallisen perheen jäsen, Walesin prinsessa Diana. Hän teki sukunsa tiarasta tunnetun yli 40 vuotta sitten. Tällöin lähes koko maailma seurasi, kun hän astui St. Paulin katedraaliin hääpäivänään ja käveli alttaria kohden hääpuvussaan.

Tiara kuuluu Spencerin suvulle ja sen on lainannut näyttelyyn Dianan veli, Spencerin jaarli Charles Spencer. Spencerin tiara on ollut häänäyttämöllä myös hiljattain, sillä Dianan sisarentytär Celia McCorquodale käytti tiaraa hääpäivänään vuonna 2018. Spencer-tiara oli Lady Dianalle mieluisa ja yksi hänen suosikeistaan. Hän käyttikin sitä usein osana häikäiseviä ja tyylitietoisia asujaan.

Diana teki Spencer-tiaran tunnetuksi hääpäivänään. Kuva Sotheby’s.

Köynnöstyylisessä tiarassa keskiössä on sydämenmuotoinen timantti, jota täydentää erilaiset kukkamotiivit. Sukupolvelta toiselle siirtynyt tiara tehtiin alun perin vuonna 1767 ja se on nyt esillä ensimmäistä kertaa yleisölle sitten 1960-luvun. Vuosisatojen aikana tiaraa muutettiin monesti, kunnes kruununjalokivikauppias Garrard sai 1930-luvulla tehtäväkseen muuttaa tiaran nykyiseen muotoonsa.

Dianan käyttämä tiara Lover’s Knot on ikuistettu lukuisiin lehden kansiin ja ikonisiin valokuviin. Lover’s Knotin sijaan Diana valitsi ylleensä Spencer-tiaran hääpäivänään vuonna 1981. ©ralfliebhold/123RF.COM

Dianan Spencer-tiaran käyttämistä hääpäivänään pidettiin viestinä hänen omista juuristaan. Kuningatar Elisabeth antoi vuonna 1981 hääpäivänä Dianalle Lover’s Knot -tiaran, jota hänen oli tarkoitus käyttää hääpäivänään. Diana päätti osoittaa kunnioitusta perheelleen käyttämällä sen sijaan Spencerin tiaraa. Kuningatar Maryltä peräisin olevan Lover’s Knot -tiarasta tuli kuitenkin yksi Diana suosikkitiaroista, joka nähtiin hänen yllään useissa ikonisissa valokuvissa ja tilaisuuksissa. Kimalteleva helmiperintökoru on nykyään myös Cambridgen herttuatar Catherinen suosikkeja, johon liittyy Dianan kuoleman myötä myös tunnearvoa. Lover’s Knot ei ole mukana näyttelyssä.

Katseluvinkki! Mikäli kuninkaalliset korut sekä niiden historia kiinnostaa, kannattaa sukeltaa Ruotsin hovin korujen maailmaan Ylen Kuninkaalliset korut -sarjan avulla. Sarjassa muun muassa Kuningatar Silvia ja kruununprinsessa Victoria kertovat itse korujensa historiasta ja niiden käyttämisestä.

Siirry YLE Areenaan katsomaan tv-sarjaa

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.