Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

Tutustu eri materiaaleiden vedenkestävyyteen

Vedenkestävät korut – Onko niitä olemassa?

25.10.2024

Yhä useammin mainoksissa on maininta korujen vedenkestävyydestä, mutta onko vedenkestäviä koruja oikeasti olemassa? Mitä vedenkestävyys varsinaisesti tarkoittaa korujen osalta ja millaisia ovat vedenkestävät korut? Tässä artikkelissa sukellamme näiden kysymysten ääreen ja vedenkestävien korujen maailmaan, tutkien eri materiaalien ominaisuuksia ja sitä, miten kosteudelle altistuminen vaikuttaa korujen käyttöikään ja ulkonäköön.

Mitä vedenkestävyys tarkoittaa koruissa?

Vedenkestävyys tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että koru ei vaurioidu, menetä kiiltoaan tai muutu ulkonäöltään joutuessaan kosketuksiin veden kanssa. Tämä voi tarkoittaa niin makean veden kuin suolaveden, kloorin tai pelkän kosteuden vaikutuksia. Vaikka tietyt materiaalit kestävät vettä paremmin kuin toiset, on tärkeää huomata, ettei useimmilla koruilla ole sataprosenttista vedenkestävyyttä. Korujen kestävyys vedessä riippuu ennen kaikkea siitä, mitä materiaaleja koruissa on käytetty ja miten ne on valmistettu.

Vedenkestävät korut vedessä

Vedenkestävät materiaalit

Vedenkestäviä koruja suunnitellaan erityisesti kestämään arkisia olosuhteita, mutta niiden kyky kestää vettä vaihtelee merkittävästi materiaalin mukaan. Alla on katsaus yleisimpiin jalometalleihin ja niiden vedenkestävyyteen.

1. Ruostumaton teräs

Ruostumaton teräs on yksi parhaista materiaaleista vedenkestävyyden kannalta. Se on suunniteltu kestämään kosteutta ja muita ympäristöolosuhteita ilman, että se ruostuu, hapettuu tai menettää kiiltoaan. Teräskorut eivät vaadi erityistä huoltoa ja ne kestävät hyvin käyttöä, joten ne sopivat erinomaisesti päivittäiseen käyttöön ja aktiiviseen elämäntyyliin. Erityisesti uimarit suosivat ruostumatonta terästä, sillä se ei reagoi suolaveden tai kloorin kanssa. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut korut saatetaan myös päällystää toisella jalometallilla, esim. kullalla, jotta väriksi saadaan muu kuin teräksen väri.

2. Platina

Platina on toinen erinomainen materiaalivaihtoehto vedenkestäville koruille. Tämä harvinainen ja erittäin tiheä jalometalli ei ruostu eikä tummu, mikä tekee siitä loistavan valinnan niille, jotka eivät halua riisua korujaan vedessä tai kosteissa olosuhteissa. Platina kestää hyvin myös kemikaaleja ja suolavettä, joten se on suosittu materiaali esimerkiksi kihlasormuksissa ja muissa koruissa, joita halutaan pitää yllä jatkuvasti. Platina on myös hypoallergeeninen, mikä tekee siitä hyvän valinnan herkkäihoisille. Koruja valmistetaan myös platinan ja kullan sekoituksesta,  ja ne ovat suosittuja erityisesti niiden kestävyyden ja kiillon vuoksi. Platina tuo koruun sen tunnetun kestävyyden, kun taas kulta lisää koruun lämpimän ja ylellisen sävyn.

3. Titaani

Titaani on tunnettu sen kevyestä, mutta äärimmäisen kestävästä rakenteestaan. Se on yksi vedenkestävimpiä materiaaleja, sillä se on täysin immuuni korroosiolle ja kestää hyvin vedelle altistumista. Titaania käytetään korujen lisäksi monissa erilaisissa esineissä, esimerkiksi kelloissa, tietokoneissa ja panssareissa. Titaanikorut säilyttävät kiiltonsa ja muotonsa, vaikka ne altistuisivat toistuvasti vedelle. Lävistyksissä käytettävät korut ovat monesti titaania juurikin sen keveyden, kestävyyden ja hypoallergisuuden vuoksi.

4. Kulta (14k ja 18k)

Kulta itsessään on pehmeä metalli, mutta kun se sekoitetaan muihin metalleihin, siitä tulee kestävämpää. Koruissa 14 karaatin ja 18 karaatin kulta on hyvä valinta, sillä se kestää kosteutta paremmin kuin puhdas 24 karaatin kulta. Kulta on kuitenkin herkkä kloorille ja muille kemikaaleille, joten kultakorut voivat ajan myötä menettää kiiltoaan, jos niitä käytetään jatkuvasti vedessä. Suolavesi voi olla erityisen vahingollista kullalle, joten meressä uimista kannattaa kuitenkin välttää. Vaikka kulta kestää hyvin normaalia kulutusta ja kosteutta, on suositeltavaa pyyhkiä ja puhdistaa koru aina käytön jälkeen. Lue lisää kullasta materiaalina artikkelistamme.

Erilaisia korvakoruja asetelmassa vaalealla pohjalla

Mitkä materiaalit eivät lähtökohtaisesti kestä vettä?

Vaikka jotkut jalometallit ja seokset kestävät hyvin vettä, toiset materiaalit voivat vaurioitua pysyvästi kosteuden vaikutuksesta. Alla tarkastelemme korumateriaaleja, joita emme suosittele käyttämään vedessä tai kosteissa tiloissa.

1. Hopea

Hopea on veden ja hapen kanssa reagoiva metalli, joka hapettuu ja tummuu altistuessaan kosteudelle. Kloori, saippua ja muut kemikaalit voivat nopeuttaa tätä prosessia. Vaikka hopea ei varsinaisesti ruostu, se voi ajan myötä menettää kiiltonsa ja muuttaa väriään. Siksi on suositeltavaa riisua hopeakorut ennen suihkua tai uintia. Hopeakorun kiillon pystyy monissa tapauksissa palauttamaan, lue lisää hopekorujen huollosta oppaastamme.

2. Pinnoitetut korut

Edullisemmissa käyttökoruissa eli bijou-koruissa käytetään monesti ohuita pinnoitteita, kuten kullattua tai hopeoitua pinnoitetta. Useimmiten nämä pinnoitteet eivät kuitenkaan kestä jatkuvaa kosketusta veden kanssa. Kun pinnoite kuluu, paljastuu alta perusmetalli, joka voi alkaa ruostumaan tai tummumaan. Tästä syystä pinnoitetut korut on hyvä pitää poissa vedestä jos niiden haluaa kestävän pidempään. Koru- ja kellomarkkinoille on kuitenkin tullut PVD (Physical Vapor Deposition) -pinnoitus, jonka luvataan kestävään huomattavasti paremmin metallikorun pinnalla kuin perinteinen pinnoitus.

3. Helmet ja orgaaniset materiaalit

Luonnon helmet, korallit ja muut orgaaniset materiaalit ovat erityisen herkkiä kosteudelle. Helmet ovat huokoisia ja voivat imeä itseensä vettä, joka aiheuttaa niiden kiillon heikkenemistä tai jopa halkeilua ajan myötä. Ne ovat myös herkkiä hikoilulle, kosmetiikalle ja muille kemikaaleille. Orgaanisista materiaaleista valmistetut korut tulee aina riisua ennen veteen menemistä.

Erilaisia sormuksia vaalealla taustalla

Kosteuden vaikutukset koruihin

Vaikka jotkut korut kestävät tilapäistä altistumista vedelle, jatkuva kosketus kosteuden kanssa voi heikentää jopa kestävimpiä materiaaleja. Erityisesti suolavesi ja kloorivesi ovat koruille haitallisia, sillä ne kuluttavat metallin pintaa ja saattavat aiheuttaa hapettumista ja värimuutoksia. Lisäksi kemikaalit, kuten saippuat, shampoot ja vartalonhoitotuotteet, voivat vahingoittaa koruja, jolloin niiden alkuperäinen kiilto saattaa himmetä tai pinnassa saattaa näkyä värimuutoksia. Lue lisää korujen tummumisesta ja niiden hoidosta artikkelistamme.

Korujen hoito kosteissa olosuhteissa

Jos kuitenkin käytät koruja vedessä, on suositeltavaa huoltaa niitä säännöllisesti, jotta ne säilyttävät kiiltonsa ja kestävät pitkään. Ruostumattomat teräskorut ja platinakorut voi helposti pyyhkiä kuiviksi vedessäolon jälkeen, mutta herkemmät metallit, kuten kulta tai hopea, tarvitsevat enemmän huomiota. On myös tärkeää varastoida korut oikein, esimerkiksi pehmeään korupussiin tai niiden omaan kannelliseen rasiaan, jotta ne eivät pääse hankautumaan toisiaan vasten tai likaantumaan.

kultaseppä korjaa ja puhdistaa kun koru tummuu

Yhteenvetona, vedenkestäviä koruja on olemassa, mutta niiden kestävyys riippuu pitkälti käytetyistä materiaaleista. Jalometallit, kuten platina, titaani ja teräs, ovat hyviä valintoja, jos haluat käyttää korujasi myös vedessä. Kulta kestää kohtuullisesti kosteutta, mutta sen käyttö vedessä vaatii huolellisuutta. Hopea, pinnoitetut bijou-korut sekä orgaanisista materiaaleista valmistetut korut sen sijaan kannattaa pitää poissa vedestä, jotta ne säilyvät kauniina. Tekemällä oikeita materiaalivalintoja ja huoltamalla koruja asianmukaisesti, voit varmistua siitä että korusi kestävät hyvänä mahdollisimman pitkään!

Picture of Toimitus

Toimitus