Suomessa valmistetut korut
Henkilö­kohtainen palvelu

VALOA, VARJOJA JA AURINGON HEHKUA

Hanna Korhosen Light Always Wins | Vuoden koru 2022 -finalisti

Hanna Korhosen Light Always Wins kuvaa valon ja varjon tasapainoa. Materiaalien kombinaatio ja pintaviimeistelyjen vastakohtaisuudet tuovat valon ja varjon klassisen kamppailun esiin myös korun ulkonäössä. Meripihkaa käyttämällä koruun on lisätty auringon tuomaa hehkua. Hanna Korhosen korusarjassa on menneitten aikojen tunnelmaa, johon yhdistyy moderni korumuotoilu. Filigraanitekniikka on esimerkki alan moninaisista tekniikoista, joita on käytetty jo ennen ajanlaskumme alkua. Korusarjallaan Hanna Korhonen haluaa tuoda toivoa haastavaan maailman tilanteeseen ja muistuttaa, että valo voittaa aina.

Vastakohtaisuuksien korusarja

Light Always Wins -finalistikorusarjan syntyminen ideasta valmiiksi koruiksi oli Hanna Korhoselle noin parin vuoden matka. Erityisesti korujen värimaailmaa hän oli pyöritellyt mielessään jo pidempään. Mustan ja kullan väriyhdistelmää Hanna pitää kiehtovana – siinä on mukana kovan mattapintaisen mustan kontrastia lämpimän kullan kiiltoon. Light Always Wins onkin materiaalien ja tekniikoiden taidokas yhdistelmä.

Materiaalien ja viimeistelyjen vastakohtaisuus liittyy olennaisesti myös korujen taustatarinaan, jossa valo ja pimeys kamppailevat, ja valolla ja varjolla on kuitenkin tasapaino. Korusarjan teema liittyy toivon kipinänä meille jokaiselle elämässämme muistuttaen, että valoa on aina olemassa. Hanna Korhonen haluaa koruillaan myös välittää toivon nykyiseen maailmantilanteeseen: vielä jonain päivänä maailma parantuu. ”Valoa on aina olemassa. Ilman varjoja et näkisi valoa kaikessa loistossaan.”, hän tiivistää.

Hanna Korhosen Light Always Wins -korusarjassa yhtenä tähtenä hehkuu meripihka.
Hanna Korhosen Light Always Wins -korusarjassa yhtenä tähtenä hehkuu meripihka.

Korujen muotoa ovat inspiroineet art deco – ja jugend-tyylisuunnat, jossa eloisa kasvimaailma yhdistyy geometrisyyteen. Herkkyyttä koruissa korostaa filigraanitekniikalla toteutetut romanttiset ja köynnösmäiset osiot. Koruissa tyylisuuntien lisäksi vastakohtaisuudet tapaavat modernilla ja merkityksellisellä tavalla.

Light Always Wins-korut tiivistävät Hannan signature-tyylin

Light Always Wins -korut ovat Hannan tyylistä erinomainen esimerkiksi ja korut kuvaavatkin tiivistetysti Hannan inspiraatiota ja näkemystä korujentekijänä. Menneiden vuosikymmenten tyylisuuntien lisäksi hänen koruissaan ominaista on myös vastakohtaisuudet, joita Hanna korostaa muun muassa pintaviimeistelyin. Edellisessä Vuoden koru -kilpailun finaalityössään, 4C-korusarjassa, Hannan haki kontrasteja yhdistämällä tumman rouheuden kiiltävään kirkkaaseen.

Hanna työskentele Kuopiossa omassa ateljeessaan. Lisää hänen taustastaan ja siitä, kuinka Hanna päätyi tekemään koruja, kannattaa lukea artikkelistamme, joka esittelee Hannan korumuotoilijana. Vuoden koru 2021 -kilpailun kolmannen sijan lisäksi, Hannan uran varrelle mahtuu myös lukuisia kansainvälisiä menestyksiä kuten Cultured Pearl Association of American Pearl Design -kilpailun Orient-kategorian voitto. Tuoreimpana kansainvälisenä kokemuksena hänen Light Always Wins -korujaan nähtiin Tokiossa Business Finlandin operoimassa Metsä-paviljongissa Suomen suurlähetystössä.

Korvakorujen luonnoksesta korusarjaksi

Light Always Wins -korusarjaan syntyi ensin korvakorut. Aivan ensimmäisistä luonnoksista ehti vierähtää jo tovi, ennen kuin Hannalle muodostui oikean hetki korvakorujen loppuun viemiseksi luonnoksista oikeiksi koruiksi. Alun perin idea kaulakorusta heräsi kansainväliseen korukilpailuun ja vaikka kyseisessä kilpailussa koru ei finaaliin edennyt, halusi Hanna kuitenkin toteuttaa korun ideastaan, joka toimi jatkumona korvakoruille. Näin syntyi korusarja, josta saamme nyt Vuoden koru 2022 -finalistityönä nauttia.

Kilpailutöiden lisäksi Light Always Wins -koruihin on syntynyt myös toisenlaiset korvakorut ja kaulakoru, jotka olivat esillä Tokiossa. Hanna mainitsee, että hänellä on piirrettynä ja luonnosteltuna sarjaan myös muita osia ja erityisesti sormuksen tekeminen sarjaan kutkuttaa.

 

””Light Always Wins -korut ovat tervetulleen erilaiset. Siroihin pintoihin on saatu hämmästyttävän paljon ulottuvuuksia. Vastakohtaisuudet ja Suomessa vähemmän käytetty filigraanitekniikka tuo koruihin herkullisuutta. Koruissa, erityisesti korvakoruissa, on käytetty tyhjää tilaa vaikuttavana designillisena tekijänä. Taotut pinnat ovat rohkea valinta, joka saa näkemään korut nykypäivän moderneina versioina siitä, mitä viikinkien tauotut korut olisivat voineet olla onnistuneimmillaan 2020-luvun muotoilussa.”
VUODEN KORU -ESIRAATI LIGHT ALWAYS WINS-KORUISTA”

Meripihka ja keltakulta tuovat koruihin lämmintä hehkua

Light Always Wins- koruissa on käytetty hopeaa, 14 karaatin keltakultaa sekä meripihkaa. Keltakullan lämpimällä sävyllä Hanna halusi korostaa valon voimaa ja lämpöä. Meripihka lisää tuota auringon ja kullan hehkua.

Meripihkaa Hanna on uransa varrella hypistellyt jo aikaisemminkin, mutta varsinainen lähempi tuttavuus syntyi 2019 Aqua, Ambra, Aquila -meripihkakorukilpailuun osallistuessa. Hanna tykästyi meripihkan helppoon muokattavuuteen, sillä materiaalia pystyy työstämään perinteisillä kultasepän pajan työkaluilla ja meripihkaa voidaan hioa myös hyvin moninaisiin muotoihin. Tämä antaa vapauden ja uutta inspiraatiota myös korujen toteuttamiseen: meripihkaa käsitellessä ja korun valmistuksen edetessä omia suunnitelmiaan useiden mahdollisuuksien kanssa voi vielä hienosäätää esimerkiksi niin, että meripihkan upeat sulkeumat saa mahdollisemman hyvin esillä osaksi korun luonnetta.

lightalwayswins-kaulakoru Hanna Korhonen

”Meripihkaa on olemassa useita sävyjä. Kilpailutyössäni on käytetty vaaleampaa keltasävyistä meripihkaa, mutta materiaalia on saatavana myös tummana ja jopa lähes punamustana.”, Hanna avaa meripihkan eri sävyjä.

Meripihka on viekoitellut Hannan lumoihinsa ja Hanna kertookin materiaalin olevan sellainen, jota hänellä on kiinnostus käyttää ja käsitellä jatkossakin. Jo materiaalina meripihkan toisistaan hyvin poikkeavat ulkonäöt antavat lukuisia inspiraation lähteitä ja nyanssien avulla meripihka ei ole yksiselitteinen tai monistettavan tylsä. Meripihkakorujen käyttäjän on hyvä muistaa, että materiaalia voi verrata esimerkiksi helmiin. Meripihka on pehmeähkö ja sitä tulisi käsitellä samalla tavalla kunnioituksella ja hienovaraisesti kuin helmiä.

 

Korujen ilme luodaan myös tekniikoin ja pintaviimeistelyin

Vaikka korusarjassa materiaalivalinnoilla on jo itsessään olennainen vaikutus korujen olemukseen, on Hanna lisännyt vastakohtaisuuksiin ja vaikuttavuuteen myös lisäkerroksen erilaisien tekniikoiden ja pintaviimeistelyjen kautta. Yksi korun tähtiä on filigraanitekniikalla toteutetut keltakultaiset koristeosiot.

Pitsimäinen lopputulos saadaan aikaan yhdistelemällä yksittäisiä kultalankoja. Filigraaniosioiden toteuttamista Hanna pitää meditatiivisena kokemuksena, koska se vaatii äärimmäistä keskittymistä. ”Monille kuluttajille filigraanitekniikka on vieraampi, sillä teollisissa koruissa filigraanimainen ulkonäkö saadaan aikaan valumallien yksityiskohdilla.”, Hanna toteaa.

Ligth Always Wins- koruissa pintaviimeistelyt ja materiaalit korostavat valon ja varjon kamppailua.

Oikea filigraanitekniikka on vanha ja perinteinen kultasepän alan metodi, jota voisi kuvailla äärimmäiseksi yksityiskohdilla näpertelyksi. ”Kaikki työ tehdään käsin. Tästä syystä täysin samanlaista tai symmetristä ei saada aikaiseksi. Esimerkiksi korvakoruissa toteutan ensi toisen parin suoraan piirroksesta ja tämän jälkeen toisen korvakorun seuraamalla jo tehtyä kappaletta.”, Hanna kertoo työskentelytavoistaan.

Hopean rouhea taottu ja tumman patinoitu pinta yhdistyy lämpimän kiiltävään kultaan. Filigraanien herkkyydelle ja romanttisuudelle toimii vastakohtana korujen hopeiset osat, jotka ovat taottu rouheiksi ilman sievistelyä. Hanna haki viimeistelyyn kalliomaista pintaa ja tekstuuria. Tumma, lähes musta, sävy on saatu aikaan kemiallisesti prosessissa, jossa nopeutetaan hopean luonnollista tummumista.

Light Always Wins etsiytyy luontaisesti salamavaloihin

Light Always Wins on omimmassa ympäristössään juhliessa. Vaikka korujen osalta ei yleensä haluta jaotella, että tietyt korut kuuluisivat vain juhlaan tai arkeen, voi tämän korusarjan kanssa tehdä tämän poikkeuksen hyvästä syystä.

”Korut ovat selkeästi gaala- ja juhlakorut, eivät välttämättä arkeen tarkoitetut”, Hanna summaa. Hän itse näkee korut osana hyvin pelkistettyjä mustia tai kullanvärisiä juhla-asuja, jotka ovat puhdaslinjaisia ja virtaviivaisia. Itselleni heti mielikuviini tuleekin muun muassa Mert Otsamon vuonna 2015 Linnan juhliin tekemät mustakultainen olkaimeton iltapuku Tiina Lymille ja musta sametti-iltapuku Saija Saarelalle.

Light Always Wins- koruissa tyhjällä tilalla on designillinen merkitys.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

 

Korusarjan nimi: Light Always Wins

Suunnittelija: Hanna Korhonen, Hanna K Design & Jewellery

Paikkakunta: Kuopio

Korusarjan osat: Korvakoruja ja kaulakoruja

Materiaalit: Keltakulta 14K, hopea ja meripihka

Miksi juuri sinun korusi tulisi valita Vuoden koruksi?

”Korujeni kontrastit ja filigraanitekniikka tekevät koruistani erottuvat. Toivon korujen taustatarinan toivon kipinästä ja valon tuomisesta koskettavan.  Light Always Wins -koruni ovat näköisiäni, tyylini mukaisia ja niiden ilme on ammennettu minusta itsestäni omintakeisuudellaan. Koruissa yhdistyy menneiden aikojen fiilis ja modernius, joka tuo esiin korumaailman historiikkia ja muinaisuutta nykypäivään yhdistettynä.”

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän artikkelin toteutusta.

Johanna Lundán | Jules & Berylin päätoimittaja
Picture of Johanna Lundán

Johanna Lundán

Johanna Lundán on Jules & Berylin perustaja, jonka rakkaus kotimaisiin koruihin on synnyttänyt myös Vuoden koru -kilpailun. Johanna on toiminut yrittäjänä vuodesta 2005 ja aktiivisena vaikuttajana nuorkauppakamarissa vuodesta 2003 lähtien. Vapaa-ajalla Johannan koukuttaa livekeikat, keraamiikkatyöt, elokuvat ja matkustaminen.